Podzimní splíny jsou běžnou součástí roku

Podle fotografů je podzim nejkrásnějším ročním obdobím, kdy se příroda vybarví do nejširší škály barev. Řadu lidí ale s nastupujícím podzimem přepadají změny nálad a nejrůznější splíny, pro které se vžil výraz podzimní deprese či podzimní únava. Dobrou zprávou je, že návštěva lékaře není nutná. Jde prý o zcela normální stav, když se zkracuje čas denního světla a přestanou na nás působit paprsky letního slunce.

Do práce vstáváme za tmy a za tmy se z práce vracíme – denní biorytmy se posouvají a citlivější lidé mohou mít sklon k depresím. Za všechno může hormon melatonin, který řídí denní a noční rytmus a v těle ovlivňuje metabolismus, produkci pohlavních hormonů, imunologické reakce organismu a také chování a nálady člověka. Citlivější jsou k vnímání světla lidé mladšího a středního věku a ženy, pravděpodobně proto, že jsou emotivní a tyto stavy více prožívají. Melancholická nálada, rychlejší únava a pocit psychické a fyzické nepohody jsou zcela běžné reakce organismu.

Inspirujte se v přírodě a zaměřte se na sebe

V minulosti lidé s nastupujícím podzimem zkrátili svůj pracovní den a přizpůsobili se dennímu rytmu a přírodě, více spali a po setmění změnili práci, kterou vykonávali. Dnes jsme nuceni pracovat bez ohledu na denní dobu a v zaměstnání jsou na lidi kladeny stále stejné nároky a tempo po celý rok. Každý přitom má právo cítit se unavený, nebo mít splín. Nemá to být ale překážka, spíše je to znamení navrátit se k běhu přírody.

Správné světlo a pohyb dokáže zázraky

Srovnat přirozené biorytmy dokáže i umělé světlo. Pokud je to možné, pohybujte se v co nejvíce osvětlených prostorách. Variantou může být i půlhodinová každodenní terapie světlem, která funguje jako preventivní metoda, která pomáhá překonávat ospalost a únavu. S výběrem správného osvětlení dokážou poradit v prodejně svítidel.

Aktivní odpočinek nemusí být přímo sportování, kdy tělo vyplavuje endorfiny, které navozují slastné pocity a podílejí se na psychické pohodě. Může to být i aktivita, která vám dělá radost a přivede vás k příjemným myšlenkám – třeba horká vana po náročném dni s dobrým šálkem meduňkového čaje, který se postará o kvalitní spánek. Pokud si s relaxem spojujete posezení s přáteli, návštěvu koncertu či kulturní akce, tak je přirozené, že mezi lidmi se vaše nálada zlepší. Pokud ale chcete být raději sami, procházka lesem, kde si utřídíte myšlenky a vychutnáte si krásu podzimní přírody, bude tím pravým balzámem na duši.

Bez spánku tělo nefunguje 

Spánková hygiena je nejdůležitější v boji proti podzimnímu splínu. Spát byste měli chodit pravidelně a pravidelně i vstávat. Dvě hodiny před ulehnutím nejezte a nepijte, aby se tělo připravilo na spánek. Důležité je vypnout telefon a počítač – displeje totiž vyzařují tzv. modré světlo, které blokuje aktivaci spánkového hormonu melatoninu, a člověk déle usíná. Raději si v posteli dopřejte chvíli s knihou.

V posteli stráví člověk více než třetinu svého života a často i delší dobu než v zaměstnání. Postel by neměla být jen pouhým kusem nábytku. Je to místo, kde dobíjíte baterky a sníte svoje sny – spánek je nejdůležitějším faktorem našeho života. Kvalitní spánek přinese i vhodná matrace, ta ale není věčná. Jejich životnost se pohybuje od pěti do deseti let, prodejci ale doporučují měnit matrace zhruba po čtyřech letech, a to především z hygienických důvodů.

Zažeňte negativní myšlenky a obklopte se inspirativními a oblíbenými lidmi

Těšit se z maličkostí, každý den si udělat něčím radost, poslouchat oblíbenou hudbu a hlavně nezůstávat v izolaci – další trik na dobrou náladu. I když máte rádi vlastní klid, samota a izolace od přátel a rodiny splíny a depresivní nálady jen prohloubí. Blízkost milovaných osob je pro duševní pohodu zásadní. Snažte se vídat s těmi, kteří vás něčím obohacují a dokážete si s nimi užít zábavu.

Podzimní splín nemusí být na škodu. Může to být konečně znamení, že je potřeba zpomalit, promyslet si budoucnost, naučit se odpočívat a více se zaměřit na sebe.