VIDEO: Za prvních 12 hodin od půlnoci zadržely hlídky na slovenských hranicích 8 převaděčů

BŘECLAV, HODONÍN – Za prvních dvanáct hodin bylo na hranicích se Slovenskou republikou zadrženo 157 migrantů a osm převaděčů. Drtivá většina odhalených migrantů pochází ze Sýrie. O novém opatření od čtvrteční půlnoci jsme psali v článku.

Během prvních dvanácti hodin bylo na jižní Moravě odhaleno 157 nelegálních migrantů, přičemž se téměř třetina záchytů odehrála přímo na hraničních přechodech. Jednalo se především o Syřany, kteří měli namířeno do západní Evropy. Nadále tak platí, že Česká republika je pro tyto cizince stále zemí pouze tranzitní, ve které nechtějí zůstávat. Od půlnoci bylo zadrženo i osm převaděčů. Ti se na naše území v různých automobilech pokusili propašovat téměř sedm desítek cizinců. Ve vlacích bylo odhaleno 28 migrantů. Při ranních kontrolách na hraničním přechodě Lanžhot–stará cesta policisté společně s celníky v jednu chvíli dokonce odhalili rovnou dva převaděče. Ti se ve dvou sportovních vozech pokusili převézt celkem 14 cizinců, mezi kterými byly i malé děti. Někteří migranti dokonce cestovali v zavazadlovém prostoru. „Kromě toho měl navíc jeden z kontrolovaných řidičů pozitivní test na drogy. Převaděči byli následně eskortováni na policejní oddělení, kde jim bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Oběma řidičům nyní v případě uznání viny hrozí až několikaletý pobyt za mřížemi,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. Odhaleným nelegálním migrantům cizinečtí policisté vstup na naše území odepřeli, proto se museli vrátit zpět na Slovensko. Stejný osud potkal i skupinu 18 cizinců, kteří šli pěšky od našich sousedů po dálnici D2 směrem na Břeclav.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.