Nedocenění, neviditelní, vyčerpaní, a přitom tolik potřební. Lidé pečující o nemocné blízké sami potřebují pomoc

Dlouhodobě se starají o někoho z blízkých, což je jediná možná cesta, aby nemocný mohl zůstat doma a nemusel do ústavu. Jde nejen o rodiče v seniorském věku, ale také o hendikepovaného potomka či chronicky nemocného partnera. Péče je často tak časově náročná, že se postupně stává neplacenou prací na částečný či plný úvazek. Mnozí pečující nemají možnost se profesně realizovat, věnovat se koníčkům, nemají čas na odpočinek, natož na dovolenou. Hovoříme o neformálních pečujících. V ČR jich je podle kvalifikovaných odhadů více než jeden milion. Všichni tito lidé si zaslouží uznání a podporu, proto vznikl 2. října Den pečujících. Letos si ho připomínáme již počtvrté.

I pečující mají své limity

Zatímco zpočátku jsou plni odhodlání a energie, s postupem měsíců a mnohdy celých let, kdy péče trvá, se jejich síly pomalu, ale jistě vyčerpávají. Zatímco hlavní pozornost je většinou věnována nemocnému, úbytku jejich fyzických i psychických věnuje pozornost jen málokdo. A tak se stává, že nakonec právě pečující zaplatí svým zdravím. Úzkosti, deprese, somatické problémy v podobě vysokého krevního tlaku, trávicích problémů či poruchami spánku nejsou výjimkou.

Péče o sebe je součástí péče o druhé

Z nedávného průzkumu společnosti ResSOLUTION Group  vyplynulo, že 4 pečující z 5 nevyužívají žádnou formu psychologické či sociální podpory. „Důvody mohou být různé. Někteří pečující o dostupných možnostech jednoduše nevědí, případně jsou natolik zaneprázdnění péčí o blízkého, že nemají kapacitu se informovat. Také však někdy hrají roli psychologické faktory, jako například to, že člověk není zvyklý si říkat o pomoc a myslí si, že jde o projev slabosti nebo selhání. Opak je ale pravdou, protože péče o sebe sama je nedílnou součástí péče o druhé. Jen pokud obnovujeme svoji energii, můžeme ji následně věnovat péči o ty, kdo se bez ní neobejdou,“ vysvětluje Martina Chmelová vedoucí psychoterapeutka neziskové organizace Alfa Human Service.

Kde můžete hledat pomoc

Navštívit můžete např. stránky Alfa Human Service (registrovaný poskytovatel sociálních služeb a akreditovaná vzdělávací instituce MPSV a MŠMT). Nabízí podporu a vzdělávání všem, kteří dlouhodobě pečují o blízkou osobu (chronicky nemocné, seniory, děti). Pomoc a užitečné rady týkající se pomoci rodinám s dětmi a mladistvými se zdravotním postižením najdete také na informačním portálu Alfabet.

Zajímavé a užitečné zkušenosti a poznatky naleznete také v publikaci Neformální péče v teorii a praxi.

Odborná lékařská pomoc

Pokud je psychické vyčerpání z péče závažné, je určitě na místě obrátit se na svého lékaře. Existuje-li zdravotní indikace, může vám totiž doporučit péči psychologa, kterou vám bude proplácet zdravotní pojišťovna. Svého vlastního psychologa si můžete samozřejmě najít kdykoli. Bez doporučení lékaře, si však budete muset jeho služby hradit sami.