V léčebně tuberkulózy v Jevíčku začne revitalizace venkovního areálu

SVITAVSKO – V léčebně v Jevíčku, určené pro rekonvalescenci pacientů s tuberkulózou, začne revitalizace parku a venkovního areálu. Vytvoří se tak bezpečné prostředí pro pohyb pacientů a pro setkávání s jejich rodinnými příslušníky.

Léčebna v Jevíčku je unikátním léčebným zařízením pro pacienty s tuberkulózu, jezdí sem pacienti ze všech koutů republiky. Je však potřeba zrekonstruovat venkovní prostor a park. „V nedalekém lese najdeme jehličnany produkující éterické oleje, které napomáhají lepšímu hojení plic. Pacientům také pomáhaly i silice z květin, ty se však z areálu postupně vytratily,“ uvedl hejtman Pardubic Martin Netolický. Je potřeba opravit i některé cesty nebo schody v parku, které se v současnosti nedají používat.

V rámci revitalizace dojde k výsadbě nových stromů, dosazení keřů, ošetření stromů, obnově trávníků a založení nových květinových záhonů. „Naším cílem je vytvoření bezpečného prostředí pro pohyb pacientů v parku. Exteriér léčebny byl původně navržen k rehabilitaci pacientů a byl také k tomuto účelu využíván,“ dodal Netolický. Obnovení vegetace však musí také respektovat památkové hodnoty parku.

Podle odhadu budou náklady na revitalizaci činit kolem osmi milionů korun. Dotace z evropských fondů pokryje náklady přibližně ve výši šesti milionů.