Oktavián Kinský Memoriál se blíží

HRADECKO – Tuto sobotu před konáním Velké pardubické steeplechase můžete zavítat do zámeckého parku Karlovy Koruny v Chlumci nad Cidlinou, do místa, kde to všechno ohledně dostihů začalo. Budete mít možnost vidět řazení jezdců, jejich odjezd na hon a návrat za doprovodu loveckých fanfár, a to není zdaleka všechno.

Bez honu by totiž nebylo Velké pardubické a to doslova. Nejslavnější české dostihy typu steeplechase se na sklonku 19. století vyvinuly z takzvaného parforsního honu, jemuž se věnovali především představitelé vyšší třídy.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Parforsní hony se zrodily ve Francii na dvoře Ludvíka XIV. a do českých zemí pronikly ve druhé polovině 17. století. První parforsní hon v Čechách podle anglického vzoru uspořádal v Chlumci nad Cidlinou hrabě Oktavián Kinský. Cílem lovu přestalo být ulovení štvané zvěře, hon se stal vznešenou společenskou a sportovní událostí za doprovodu fanfár a diváků v historických kočárech,“ říká Martina Kubešová, ředitelka kulturních památek Kinský dal Borgo.

V dalších letech se parforsní hony konaly na dalších místech v Čechách a o pět let později také v Pardubicích, kde se vyvinuli do dostihových závodů. První dostih se se zde běžel v roce 1874.

Nenechte si ujít tuto jedinečnou podívanou, kterou navíc zpestří připravený program v podobě výstavy koní Kinských, ukázky póla v podání Aviator Polo Club nebo historické prohlídky zámku s Oktaviánem Kinským a Latou Brandisovou.