Rozhledna Cvilín vás očaruje výhledy na Jeseníky a Beskydy

Vyrážíte na cestu po severní Moravě? Určitě při svých toulkách nevynechejte krásnou rozhlednu Cvilín u Krnova. Půvabná kamenná stavba i dechberoucí daleké výhledy do širokého okolí, třeba na vrcholky Jeseníků i Beskyd, vás zcela jistě okouzlí.

Rozhledna Cvilín s cimbuřím nabízí královský výhled

Starobylou kamennou rozhlednu Cvilín uvidíte už zdálky, jak se tyčí na stejnojmenném kopci (zvaném také Hradisko, 441 m n. m.) nedaleko Krnova v Moravskoslezském kraji. Je vysoká téměř 30 metrů a na vyhlídkovou plošinu, kterou ve výšce 25 metrů zdobí cimbuří, vystoupáte po 28 vnějších, a poté po 96 vnitřních schodech. Za výšlap budete odměněni dechberoucími výhledy do širokého okolí. Uvidíte samotné město Krnov, za dobré viditelnosti pohoří Jeseníků s horou Praděd, Beskydy, Zlatohorskou vrchovinu, Slezskou nížinu i česko-polské příhraničí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vyhlídková plošina na rozhledně Cvilín u Krnova. Foto: Anna Petruželková
Vyhlídková plošina na rozhledně Cvilín u Krnova. Foto: Anna Petruželková

Poznejte zajímavosti o rozhledně Cvilín

Víte o tom, že se dříve rozhledně Cvilín říkalo Lichtenštejnova? Kamenná vyhlídková věž na Cvilínském kopci poprvé uvítala návštěvníky v roce 1903. Tehdy dostala jméno Lichtenštejnova rozhledna na počest bohatého mecenáše, bez jehož daru by výstavba nebyla možná. Jméno donátora však upadlo v zapomnění a dnes ji všichni nazývají rozhledna Cvilín, rozhledna na Cvilíně nebo Cvilínská rozhledna.
Na konci 2. světové války byla pozorovatelnou německého vojska, v 60. letech ji nevzhledně „zdobily” antény televizního vysílače. Naštěstí však byly při rekonstrukci v roce 2020 odstraněny a vyhlídková věž je od srpna 2021 opět přístupná.

Výhled na město Krnov z kamenné věže na Cvilínském vrchu. Foto: Anna Petruželková
Výhled na město Krnov z kamenné věže na Cvilínském vrchu. Foto: Anna Petruželková

Kudy vede cesta na Cvilínský kopec?

Vyrazit na výlet na rozhlednu Cvilín můžete z centra Krnova po zelené turistické značce. Cesta je to trochu náročnější, neboť musíte vystoupat po 219 kamenných Cvilínských schodech, které vedou k poutnímu místu s kostelem Panny Marie Sedmibolestné. Poté příjemnou stezkou zhruba po 230 metrech přijdete k rozhledně.
Snadnější trasa je autem na parkoviště poblíž poutního kostela Panny Marie Sedmibolestné, dominanty Cvilínského kopce. Odtud je to k vyhlídkové věži opravdu jen kousek, cca 300 metrů.

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném na rozhlednu Cvilín se dozvíte v turistickém informačním centru v Krnově nebo na jejich internetových stránkách.

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Bruntál
Město: Krnov

Kontakt

Rozhledna Cvilín
Turistické informační centrum Krnov
Hobzíkova 11
794 01 Krnov

tel: +420 554 697 697
e-mail: tic@mukrnov.cz
www.infokrnov.cz

Tip na fajn výlet

Už jste byli na dvouvěžové rozhledně u Města Albrechtic? Tuto pozoruhodnou stavbu najdete na Hraničním vrchu ve Zlatohorské vrchovině, jen pár metrů od česko-polské hranice. Svou originalitou vás určitě překvapí.