V jihlavské nemocnici nabízejí novinku. Speciální sádru, se kterou můžete do vody

JIHLAVA – Jako první v Kraji Vysočina mohou pacienti jihlavské nemocnice využívat speciální sádru na koupání. Její nasazení i sundání je rychlé a snadné, jedinou nevýhodou je, že tuto nadstandartní službu pojišťovny nehradí.

Je vzdušná, lehká a může se namočit. To jsou hlavní výhody speciální sádry, kterou nově nabízí jihlavská nemocnice. Nasazení nezabere mnoho času. Plastový síťovaný čtverec se rozehřeje ve speciální troubě a lékař poté sádru vytvaruje a uzavře svorkami. „Sádra je hygienická, člověk se s ní může vykoupat a snadno ji osuší,“ říká primář ortopedicko-traumatologického oddělení Přemysl Kohout.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Sádru mohou používat dospělí i děti, pokud nemají příliš štíhlou ruku. Není ale vhodná pro každého pacienta. „Ideální je pro ty, kteří mají zlomeninu dolního konce předloktí bez posunu a nutnosti repozice. Vhodná je i na doléčení,“ dodává primář Kohout.

Vnitřní strana sádry je měkká a příjemná na dotyk, pacienta navíc netrápí její váha ani případný zápach. Na sundání nejsou potřeba nůžky ani pila, pouze se sejmou plastové svorky. Některé pacienty však může odradit cena. Nadstandardní služba přijde na 2 500 korun.

Foto: Nemocnice Jihlava