Vstupte na zámku Březnice multimediálně do tajemna i renesance

Navštivte středočeský zámek Březnice ozdobený krásnou renesanční sgrafitovou fasádou a obklopený anglickým zámeckým parkem. Čeká vás úžasná procházka historií i komnatami zámku, nahlédnete do zbrojnice, poznáte tajemné bytosti brdských lesů, zhlédnete unikátní památku, renesanční grafiku Kolovratská svatba, a díky audiovizuálním modulům odhalíte i dávné tajemství jedné svatby.

Projděte se historií s moderní technikou na zámku Březnice

Zámek Březnice najdete ve stejnojmenném městě Březnice v okrese Příbram. Tato pamětihodnost byla svědkem významných událostí českých dějin. Březnický zámek pro vás přichystal spoustu zajímavých prohlídkových okruhů. Vydejte se s námi na poutavou vycházku historií jeho nejvýznamnějšího renesančního období, a to netradičním způsobem – multimediálně.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Březnický zámek u Příbrami. Autor: Jarda195205. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Březnický zámek u Příbrami. Autor: Jarda195205. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Vezměte na březnický zámek děti, čekají je pohádkové bytosti

  • Zámecké interiéry je prohlídkový okruh, který vám přiblíží historii jednotlivých šlechtických rodů a stavebně-umělecký vývoj historických slohů od gotiky přes renesanci, baroko, rokoko, klasicismus, empír až po biedermeier.
  • V zámecká zbrojnici vám zase představí většinu typů zbraní od 15. do 19. století, a to od chladných po palné a od útočných po obranné.
  • Ještě více o březnickém zámku se dozvíte na prohlídkové trase Zámecké interiéry – rozšířené. Spatříte autentické prostory hodovního sálu a Lokšanské knihovny, nejstaršího zámeckého knihovního sálu v Čechách z roku 1558.
  • Renesance na dotek je nový multimediální okruh, kde díky audiovizuálním modulům odhalíte dávné tajemství svatby arcivévody Ferdinanda Habsburského a Filipíny Welserové. Prohlédnete si zachovaný originál renesanční památky – grafiky Kolovratské svatby z roku 1580 a zároveň shlédnete autentické renesanční interiéry březnického zámku, zejména nejstarší zámeckou knihovnu v Čechách z roku 1558, zvanou Lokšanskou, a hodovní renesanční síň.
  • Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie – architektura zámecké kaple vám přiblíží téměř všechny vývojové fáze baroka – od raně barokních stavebních prvků z první poloviny 17. století včetně portálu z červeného sliveneckého mramoru přes vrcholně barokní inventář z poloviny 18. století až po funkční rokokové varhany z roku 1796.
  • Tajemné bytosti brdských lesů je výstava, kterou rády navštěvují děti. Nechte je na chvíli vtáhnout do mystického světa pohádkových bytostí, jež našly své dočasné útočiště v raně renesančním sklepení březnického zámku.
Nádvoří zámku v Březnici v okrese Příbram. Autor: Pavel Vlach. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Nádvoří zámku v Březnici v okrese Příbram. Autor: Pavel Vlach. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Přivoňte si v zámeckém parku k bylinkové zahrádce

Vyjděte si na toulku okolo rybníků přilehlým zámeckým parkem Březnice, kde roste řada cizokrajných dřevin. Najdete tu ideální prostředí pro relaxaci a odpočinek a také úžasnou voňavou bylinkovou zahrádku.

Z gotické tvrze renesanční skvost, to je zámek Březnice

Původně gotická tvrz, která se na konci 12. století stala sídlem slavného českého rodu Buziců, byla postavena při historické obchodní, tzv. „Zlaté stezce“, spojující Čechy s Bavorskem.
Do renesanční krásy jej oděl významný panský rod Lokšanů, a to od poloviny 16. století. Dalšími majiteli zámku byl Přibík Jeníšek z Újezda, významný český šlechtický rod Krakovských z Kolovrat a od sklonku 19. století až do června 1945 jej vlastnili představitelé česko-uherského panského rodu Palffyů z Erdodu. Dnes je březnický zámek ve vlastnictví státu a správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Zámecký park ve středočeské Březnici. Autor: Czeva. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Zámecký park ve středočeské Březnici. Autor: Czeva. Zdroj: licence Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Turistické informace k výletu na zámek Březnice

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách zámku Březnice.
Parkovat můžete v těsné blízkosti zámku.
Vnitřní prostory březnického zámku nejsou vzhledem ke svému dispozičnímu uspořádání bezbariérové. Přijměte pozvání na procházku po venkovním areálu zámku, který je naopak bezbariérově přístupný.
Do interiérů zámku Březnice se nesmí se zvířaty.
V zámeckém areálu můžete využít příjemného venkovního i vnitřního posezení v kavárně U bylinkové zahrádky a ochutnat široký sortiment káv, čajů, vín, lahvových piv z místního pivovaru Herold a zejména specialitu – zámecké palačinky.

Místo výletu

Kraj: Středočeský
Okres: Příbram
Město: Březnice

Kontakt

Státní zámek Březnice
262 72 Březnice 24
tel.: +420 318 682 179
e-mail: breznice@npu.cz
www.zamek-breznice.cz

Tip na fajn výlet

Nahlédněte v Rožmitále pod Třemšínem do tajů výroby cvočků. Cvokařské muzeum je u nás jediné i jedinečné a dozvíte se zde mnoho zajímavého o téměř zapomenutém cvokařském řemesle. Muzeum založil nadšený chalupář a navštívit jej můžete mimo zimní měsíce od slušné hodiny ranní do soumraku.