Nejvzácnější had Česka v ptačím parku Kosteliska: Přírodovědci našli užovku stromovou

HODONÍN – Podrobný průzkum v ptačím parku Kosteliska u Dubňan na Hodonínsku ukázal, že tam žije stále větší množství druhů včetně těch, které patří v republice k nejvzácnějším. Svědčí o tom nález tří jedinců užovky stromové, která je nejohroženějším českým hadem a vyskytuje se ostrůvkovitě na několika málo místech.

V ptačím parku Kosteliska, který vzniká teprve od roku 2020, pozorovali ornitologové už 191 ptačích druhů. Původní opuštěné a nehostinné území u Dubňan na Hodonínsku se díky péči Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické postupně mění na ráj pro ptáky a další živočichy a rostliny. „Od května se na Kosteliskách podařilo na dvou místech odchytit užovku stromovou, která je nejvzácnějším hadem v Česku. Vyskytuje se pouze ostrůvkovitě na několika místech republiky. Lokalita na Kosteliskách byla dosud pro odborníky neznámou. Užovky budeme i nadále monitorovat, abychom o této populaci, která prozatím unikala pozornosti, zjistili více,“ říká Ondřej Ryška z Jihomoravské pobočky ČSO. Z vzácných obojživelníků se i nadále na Kosteliskách vyskytuje skokan ostronosý, jehož samci mají v období rozmnožování atraktivní světle modrou barvu. Přírodovědci také potvrdili další místa výskytu vzácného druhu měkkýše vrkoče bažinného. Foto: Ondřej Ryška

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

foto: Ondřej Ryška ČSO