Vichřice poškodila náhrobek augustiniánů na Ústředním hřbitově, s opravou pomůže i Brno

BRNO – Poškozená balustráda na augustiniánském náhrobku projde obnovou. Město přispěje opatství řádu sv. Augustina částkou 50 tisíc korun.

Náhrobek vznikl roku 1885 pod rukama brněnského architekta Germana Wanderleye ve stylu neorenesanční kulisové architektury a celý je obehnán balustrádou, které se týká oprava. Celá hrobka byla v roce 2017 rekonstruována a leží v prostoru, kde jsou pochovány významné brněnské osobnosti, jedním z nich je i Gregor Johann Mendel, k jehož náhrobku míří v poslední době velké množství návštěvníků. Připomínáme si totiž výročí jeho úmrtí, i z toho důvodu je oprava balustrády tak důležitá. Tu poškodila vichřice, která se v srpnu prohnala Brnem. „Pád stromu těsně vedle hlavního náhrobku augustiniánského opatství způsobil poškození kamenné balustrády. Přírodní živel naštěstí řádil v zavíracích hodinách hřbitova, takže nebyl nikdo ohrožen,“ uvedl 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.