Dopravně bezpečnostní šťáru zaměřenou na alkohol si užili řidiči i policisté v moravskoslezském regionu

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ / V průběhu pondělí 3. října se na různých místech Moravskoslezského kraje konala policejní dopravně bezpečnostní akce. Ta si vzala na mušku motorová i nemotorová vozidla, přičemž policisté dohlíželi na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a omamných látek u řidičů.

Akce se zúčastnilo 200 policistů z řad dopravní i pořádkové policie. Ti zastavili a zkontrolovali  1565 účastníků silničního provozu, mezi které patřili jak řidiči dvoustopých, jednostopých, motorových i nemotorových vozidel, tak chodci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zjištěno bylo 203 dopravních přestupků. Blokovou pokutou bylo na místě vyřešeno 181 případů porušení zákona, dalších 22 skutků bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.

Orientační dechové zkoušky a odborná měření prokázaly přítomnost alkoholických nápojů v dechu u 4 účastníků silničního provozu. Testováním na návykové látky v těle řidičů bylo prokázáno 6 případů.

Řádově v desítkách se dopustili řidiči přestupků v případech, kdy měli nevyhovující technický stav vozidla, drželi v ruce telefon nebo jiné hovorové či záznamové zařízení, překročili stanovenou rychlost jízdy, nepoužili bezpečnostní pásy, nebo nepoužili dětskou autosedačku.

Dále policisté přišli na jednotky případů, kdy řidič jel bez řidičského průkazu a nebo byl úplně bez oprávnění k řízení. Dva řidiči neměli k autu uzavřené povinné ručení a několik řidičů se řítilo po dálnicích bez dálniční známky.

Policisté upozorňují, že s podobnými aktivitami nekončí. „Další dopravně bezpečnostní akce preventivního i represivního charakteru budou následovat v dalších dnech, týdnech a měsících letošního roku, a to v rámci celorepublikových a celokrajských vyhlášených akcí,“ potvrdil mluvčí policie, René Černohorský.