Tři desítky podvodů během šesti dnů a škoda několik milionů

KRÁLOVÉHRADECKO – Podvody přes internet se množí doslova rychlostí blesku. Šejdíři zneužívají bazarové portály, obchodování s kryptoměnou a také umějí vymyšleným příběhem zapůsobit na emoce a vylákat tak peníze. O tom své ví mnoho poškozených.

K podvodům došlo během měsíce října. Patnáct lidí přišlo o peníze při prodeji věcí přes různé internetové bazarové portály, kdy do zaslaného odkazu vyplnili údaje z platební karty a následně přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. „Poškození přišli o částky pohybující se od několika desítek tisíc až po stovky tisíc korun, dohromady o 2,5 milionu korun,“ komentuje podvody policejní mluvčí Iva Kormošová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přes 800 tisíc korun přišla žena z Hradce Králové, která chtěla prodat sukni za 250 korun. O nejnižší částku 12 tisíc korun přišel muž ze stejného města, který na bazoši nabízel urnu po tchýni za 1500 korun.

Čtyři lidi naletěli falešnému bankéři, který jim po telefonu oznámil napadení účtu. Tito lidé, kteří peníze (naspořené nebo z úvěru) buď vložili do bitcoinmatu, nebo poslali na jiný účet, celkem přišli o 2,6 milionu korun. Další dva podlehli neznámým volajícím, kteří pod různými legendami z nich vymámili přes 2,9 milionu korun. Další čtyři podvedení policistům nahlásili, že předem poslali platbu za nabízené zboží, které jim však nedorazilo a prodávající přestal komunikovat.

U dalších poškozených se jednalo jak například o úvěrový podvod, švindl při sjednávání půjček apod.