Za poslední dva roky zmizelo z ulic Bohumína více než šedesát vraků

BOHUMÍN – Už více než dva roky platí novela zákona o pozemních komunikacích, díky níž se města snadněji zbavují autovraků blokujících parkoviště. V Bohumíně se jich za tuto dobu podařilo odstranit z veřejných ploch zhruba šedesát.

„Sedm z nich radnice dokonce zpeněžila v dražbě, další dva vozy nabídne zájemcům ještě letos,“ říká mluvčí města Jana Končítková s tím, že déle než půl roku propadlá technická kontrola u auta z něj dělá překážku blokující parkoviště, pokud na něm stojí. Právě na taková vozidla se zaměřují strážnici městské policie.

„Majiteli či provozovateli takového automobilu přijde z úřadu výzva, aby jej z veřejné plochy odstranil. Má na to dva měsíce. Pokud tak
neučiní, můžeme vozidlo odtáhnut,“ popsal praxi ředitel Městské policie Bohumín Roman Honysz.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Za poslední dva roky řešili v Bohumíně 64 případů autovraků, přičemž 53 osob na úřední výzvu zareagovalo. Pět z nich si obnovilo platnost technické kontroly, 48 lidí si vůz z parkovišť či ulic odvezlo či odtáhlo.

„Jedenáct vozidel jsme museli odtáhnout my. Sedm z nich šlo do veřejné dražby, všechna se prodala. Další dvě auta se k prodeji
právě chystají. Zbývající dva kusy jsme nechali ekologicky zlikvidovat,“ informoval  Honysz.

Strážníci se setkávají i s případy, kdy se o své auto majitel přihlásí až dodatečně. „Na konci září jsme po uplynutí zákonné lhůty odtáhli vozidlo, které nesplňovalo podmínky k provozu na pozemních komunikacích. Hned vzápětí po obdržení druhé výzvy přišel jeho majitel uhradit náklady na odtah, proto jsme mu vůz vydali,“ popsal šéf bohumínských strážníků.

Některé vraky však zůstávají na záchytném parkovišti v areálu technických služeb bez zájmu jejich vlastníků si je vyzvednout. Pokud do tří měsíců od obdržení druhé výzvy neuhradí náklady za odtažení, stává se vůz majetkem města a to ho může buď prodat, nebo nechat zlikvidovat.