Letošní zimu čeká silničáře údržba přes tři tisíce kilometrů silnic v Pardubickém kraji

PARDUBICKÝ KRAJ – Přes zimu se chystá údržba přes tři tisíce kilometrů krajských silnic, a to od listopadu do konce března příštího roku. V září došlo ke schválení zimního plánu údržby v Pardubickém kraji na silnicích druhých a třetích tříd.

„Celkem je v plánu udržovat přes tři tisíce kilometrů silnic, což je devadesát šest procent z celkové sítě komunikací. Zbývajících sto třicet dva kilometrů přes zimu udržovat nebudeme, ale zde se jedná pouze o silnice s malým dopravním významem bez hromadné linkové dopravy. Dopravní obslužnost do všech obcí a trvale osídlených osad v zůstane zachována,“ objasnil náměstek hejtmana pro dopravu Pardubického kraje Michal Kortyš. Sjízdnost hlavních silnic první třídy má od roku 2017 na starost Ředitelství silnic a dálnic.

Hlavním cílem je údržba hlavně frekventovaných silnic druhé třídy a vybraných silnic třetí třídy. „Pokud nastane hlubší a dlouhotrvající ekonomická krize, připravujeme se i na tu možnost, že by mohlo být kvůli úsporám nutné z těch tří tisíc kilometrů ještě trochu ubrat. Až začne sněžit, uděláme maximum pro to, aby byly všechny silnice zahrnuté do plánu údržby sjízdné co možná  nejdříve,“ dodal Kortyš.

Dopravní silniční síť tvoří šedesát devět okruhů. V určených lokalitách se začnou udržovat nově vybudované silnice a kruhové objezdy. Na sto dvaceti kilometrech vybraných silnic silničáři mohou používat schválené chemické prostředky místo štěrku a písku. Jde především o oblasti v Litomyšli, Holicích, Lanškrouně a Běstovicích. Nejvíce se chemická údržba použije v obvodu Lanškroun. Zimní údržbu provedou i nová těžká vozidla a mechanizmy, a to dva nakladače, šest náklaďáků a traktorový nosič.