Poštovní štola u Zlatých hor: Objevte její zlaté poklady s baterkou

Staňte se na chvíli havířem Poštovní štoly a sestupte do tajemného podzemního labyrintu v krajině pokladů na Zlatohorsku. Čeká vás nevšední procházka s helmou a baterku historickou štolou, jež bývala nalezištěm vzácných kovů. Poznáte těžký život kopáčů, kteří zde pracovali už ve středověku. Uvidíte například repliku dřevěného vodního čerpadla, zbytky havířského nářadí, kouzelné křišťálové jezírko i úchvatně barevné náteky minerálů. Díky jedinečné, trochu temné atmosféře rázem zapomenete na okolní svět.

Probádejte Poštovní štolu s helmou a svítilnou

Jak dobývali havíři vzácné kovy na Zlatohorsku? Jedním slovem těžko. O jejich obtížné práci i trudném životě se dozvíte během prohlídky Poštovní štoly. Než však vstoupíte do podzemních prostor, průvodce vás vybaví nezbytnými pomůckami – ochrannou přilbou na hlavu a světlem. To proto, že cesta vede neosvětlenými chodbami a malými nízkými prostorami. Ve vstupních prostorách ještě zapálí svíčku patronce havířů, svaté Barboře. To proto, aby se všichni, kteří vstoupí do útrob podzemního labyrintu, vrátili zpět živí a zdraví. A cesta do nitra země začíná.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Dřevěné čerpadlo na vodu, funkční replika v Poštovní štole. Foto: Anna Petruželková
Dřevěné čerpadlo na vodu, funkční replika v Poštovní štole. Foto: Anna Petruželková

Zaposlouchejte se do příběhů, jež vypráví tajemné spící skály Poštovní štoly

Vyrážíme do nitra Poštovní štoly. Z celkových zhruba 180 km podzemního labyrintu poznáte jeho část v délce jednoho kilometru. Nejprve vás průvodce zavede úzkou chodbou do větších prostor umělé jeskyně, kde stojí replika dřevěného čerpadla. Na vlastní oči spatříte plně funkční zařízení, které čerpalo z dolu vodu. Čerpadlo postavili odborníci podle mapy z roku 1770. Část mihadlového čerpadla ze 17. století byla ve štole zachována a jedná se o unikátní zařízení v České republice. Abyste dřevěné dílo prozkoumali důkladně, sejdete po kovových schodech hlouběji do zlatokopeckého podzemí, které hlídá středověký horník.

Cesta pokračuje dále chodbami, budete sestupovat dolů a zpět nahoru, občas se protáhnete úzkými prostorami, a mnohokrát se i sehnete, abyste mohli projít místy s nízkým stropem. To pak zcela určitě oceníte nasazenou přilbu na hlavě. A v mysli vám vytane otázka, jak zde mohli havíři pracovat, a to ještě s použitím primitivního nářadí a pomůcek? Jaké příběhy jsou vepsané do těchto skal? Průvodce vám například odhalí, že… havíři k práci nepoužívali střelný prach. Aby se jim hornina lépe sekala, na pomoc si přinesli dřevo. To zapálili, skálu jím zahřívali, poté zchladili vodou, a ta popraskala.

V Poštovní štole nepracovali jen havíři, ale také děti. Vynášeli rudu nebo pomáhali vhánět vzduch na ochlazení horniny. Některé prostory jeskyně jsou osvětlené, a kde je tma, poslouží vám na cestu svítilna. Tu však kopáči v dávných dobách neměli. Čím si svítili na práci? Lojovými kahánky s namodralým plamínkem, které však poskytovaly jen pramálo světla.

Poštovní štolu ozdobila modrá alofánová výzdoba. Foto: Anna Petruželková
Poštovní štolu ozdobila modrá alofánová výzdoba. Foto: Anna Petruželková

Poštovní štola skrývá křišťálové jezírko

V nitru hory vás čekají fascinující pohledy, a to na barevné náteky na stěnách. Nejpozoruhodnější je modrá alofánová výzdoba a podzemní jezírko, které vznikalo několik desítek let odkapáváním vody na zem. Už jste „viděli“ absolutní tmu? V Poštovní štole ji spatříte, protože všichni, včetně průvodce, na chvíli v nitru hory zhasnete své svítilny.

Proč se štola jmenuje Poštovní?

Poštovní štola patří k nejzachovalejším důlním dílům v okolí Zlatých Hor. První písemná zmínka o štole je z roku 1513. Prvotním účelem byla těžba zlata, avšak v průběhu staletí se tam dobývaly i další nerosty – měď, olovo i stříbro. Největší rozvoj důlní činnosti probíhal ve druhé polovině 17. století, kdy se na dole těžily kyzovité měděné rudy. Z podzemí se také získávala důlní voda, která se používala k výrobě vitriolu.
Po průzkumných ražbách v padesátých letech minulého století, byla štola v 90. letech uzavřena. Dnes je kulturní památkou. A jak je to s jejím názvem? Pojmenování Poštovní štola získala díky tomu, že se tu podle pověsti propadl poštovní kočár jedoucí z Vrbna do Zlatých Hor.

Vchod do Poštovní štoly. Foto: Anna Petruželková
Vchod do Poštovní štoly. Foto: Anna Petruželková

Výlet do Poštovní štoly si objednejte

Poštovní štolu najdete zhruba 6 km jižně od města Zlatých Hor. Na prohlídku se předem objednejte na telefonním čísle +420 721 930 684 nebo rezervujte na e-mailu: postovnistola@krajpokladu.cz. V městském informačním centru ve Zlatých Horách na tel. čísle +420 584 425 397 nebo na e-mailu: mic@zlatehory.cz.

Sraz u pokladny Poštovní štoly je minimálně 15 min. před prohlídkou. Teplota v podzemí je v rozmezí 7 až 8 °C a prohlídková trasa trvá cca 1,5 hodiny. Doporučujeme teplejší oblečení a vhodnou obuv. Prohlídka není vhodná pro dětí do 7 let!

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Jeseník
Město: Zlaté Hory

Poštovní štola, Zlaté Hory
GPS: 50.2185969N, 17.4059064E

Kontakt

Zlatohorsko kraj pokladů, p.o.
Bezručova 144, II. patro
793 76 Zlaté Hory

tel.: +420 721 930 684
e-mail: postovnistola@krajpokladu.cz
www: krajpokladu.cz

Informační centrum ve Zlatých Horách
e-mail: mic@zlatehory.cz
tel.: +420 584 425 397
www.zlatehory.cz/ic

Tip na fajn výlet

Už jste někdy rýžovali zlato? Vyzkoušejte si to ve Zlatokopeckém skanzenu u Zlatých Hor. Zažijte zlatou horečku na vlastní kůži!