Znojemský hrad: Přijďte obdivovat zámecké salónky i výhled do Podyjí

Vyrazili jste za pamětihodnostmi do jihomoravského města Znojmo? Pak zcela určitě nesmíte minout Znojemský hrad s dechberoucím výhledem na říční údolí a zalesněné stráně Národního parku Podyjí. Přijďte zvědět o jeho zajímavém osudu. Třeba o tom, že Znojemský hrad je vlastně zámkem na vysoké skále.

Návštěva Znojemského hradu je procházkou zámeckými komnatami

Znojemský hrad se dvěma nádvořími, poutavou historií a úchvatným výhledem na město Znojmo a řeku Dyji si při svých toulkách po jižní Moravě nenechte ujít. Víte o tom, že vstupní sál hradu se nazývá Sál předků a jeho strop zdobí nádherné fresky s portréty panovníků z rodu Habsburků? Tak neváhejte a vstupte… Do historie hradního komplexu vás zasvětí průvodce v první místnosti, která patří prezentaci národní kulturní památky, rotundě sv. Kateřiny.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

V interiérech hradu, které představují život raně novověké společnosti, uvidíte historický nábytek ze sbírek muzea. Nahlédnete do pánského salónku s cennými předměty orientálního umění, dámského salónku s bohatě zdobeným rokokovým zrcadlem i do empírového hudebního salónu, kterému vévodí klavír s loveckou scénou nad klaviaturou.
Další působivou místností hradu je tzv. deblínská kaple s nástropními malbami Jana Michaela Fissého, který svými díly vyzdobil také sál předků. Všimněte si barokního oltáře s dvojicí andělů, který vytvořil ve 40. letech 18. století známý barokní sochař Jiří Antonín Heinz.
Obdivujete sochařské umění? Ve dvou hradních místnostech si můžete prohlédnout dílo znojemského sochaře Hugo Lederera (1871 – 1940).
Architektura různých historických stylů, historický nábytek, umělecké předměty a v neposlední řadě genius loci dává znojemskému hradu punc, který byste si měli vtisknout do svého itineráře.

Výhled z nádvoří Znojemského hradu na řeku Dyji. Foto: Anna Petruželková
Výhled z nádvoří Znojemského hradu na řeku Dyji. Foto: Anna Petruželková

Znojemský hrad a jeho úděly jsou hodny vyprávění

Schovaný, a přesto viditelný Znojemský hrad najdete na ostrožně nad řekou Dyjí. Toto místo si ve 2. polovině 11. století, díky mimořádné poloze skýtající dobrou obranu, vybral moravský a později český kníže Konrád I. a jeho syn Litolt pro stavbu nového hradu, který až do té doby spravovali moravští Přemyslovci. Hrad se stal rezidenčním sídlem moravských markrabí Konráda Oty a Vladislava Jindřicha, kteří jej přestavěli do kamenné podoby. Po zániku znojemského knížectví koncem 12. století spravovali hrad královští hejtmani.
V době husitských bouří byl znojemský hrad pevnou oporou krále a později císaře Zikmunda Lucemburského, který zde v roce 1437 umírá. V dalších letech hrad chátrá, i červený kohout jej navštívil. Na konci 17. století byl již napůl v ruinách. Na základě dekretu císaře Josefa I. z roku 1709 získali část hradu jako léno hrabata z Deblína, zbytek pak koupili znojemští měšťané, kteří zde v roce 1720 založili pivovar.

A další osudy Znojemského hradu? Deblínové jej zbourali a místo něj v letech 1711 až 1721 postavili nový barokní zámek. Když v roce 1784 hrabě Josef z Deblína zemřel bez mužského dědice, připadl zámek zpět rakouskému císaři. Inventář byl záhy rozprodán a prázdná zámecká budova pak po celé 19. století sloužila jako občasná kasárna a vojenský špitál.
Dnes zde sídlí muzeum. Výlet na Znojemský hrad si nenechte ujít, provede vás poutavou hradozámeckou historií a procházku napříč architektonickými styly.

Znojemský hrad. Foto: Anna Petruželková
Znojemský hrad. Foto: Anna Petruželková

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném na Znojemský hrad najdete na internetových stránkách Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Znojmo
Město: Znojmo

Kontakt

Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Přemyslovců 8
669 02 Znojmo

telefon: +420 515 282 211
e-mail: info@muzeumznojmo.cz
www.muzeumznojmo.cz

Tip na fajn výlet

Okouzlilo vás jihomoravské město Znojmo svým jedinečným panoramatem? Stejně tak budete fascinováni ještě jedním unikátem, kterým je Znojemské podzemí. Vydejte se do labyrintu temných chodeb a chodbiček, sklepů a šachet.
A co okolí města Znojmo? Navštivte jedno z nejromantičtějších míst na jižní Moravě, kdysi mohutný hrad Cornštejn. Poznejte poetické místo, kde na vás odevšad dýchne zvláštní kouzlo středověku.