Kurzy češtiny v Písku pro nově příchozí Ukrajince navštěvuje přes sto lidí

PÍSEK – Od září v Písku běží kurzy češtiny pro nově příchozí z Ukrajiny, a to hned na několika frontách. Aktuálně do kurzu dochází cca 80 dospělých, 43 žáků 8. a 9. tříd základních škol a 24 středoškoláků. Mottem sedmi učitelek češtiny jako druhého jazyka, které běžence češtinu učí, je „Kdo přijde, toho učím“.

Jak uvedla koordinátorka jazykových kurzů a integračních aktivit Nella Altman, složení skupin se často mění. „Lidé se stěhují, občas se plány celých rodin mění ze dne na den, nebo si někdo najde práci a musí začít docházet do jiné skupiny. Nebo někdo někomu řekne, že je to na kurzech fajn, a tak se v polovině rozjetého běhu v kurzu objeví pár nových tváří. Docházka je ovšem vzorná. Chceme věřit, že mimo jiné díky tomu, že naše kurzy jsou jednoduše dobré,“ říká koordinátorka jazykových kurzů a integračních aktivit Nella Altman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hovoří tedy nejen o akuzativu singuláru, ale také se snaží lidem odjinud přiblížit místní zvyklosti, pravidla chování, specifika života v ČR. „Ono se totiž zdaleka ne všude nakupuje na deka, párky se ve spoustě zemí nedělí na nožičky a páry, málokde se smrká tak otevřeně a nahlas jako v Čechách, ne všude se zouvání na návštěvě považuje za známku slušnosti a rychlý vstup do dveří se v některých zemích vnímá jako známka důvěry k tomu, kdo za nimi sedí, ne jako nezdvořilost toho, kdo do dveří vtrhnul. To vše na kurzech češtiny, které se mohly rozjet díky dotacím získaným městem Písek, své studenty učíme,“ dodala Nella Altman.

Kurz se koná díky dotaci z projektu Adaptace a integrace ukrajinských uprchlíků v Písku, číslo 4/2022/ICOBCEKOLUKR.