Porostou ještě? Přinášíme velký přehled cen pohonných hmot

Zdražení v současnosti trápí Čechy u mnoha druhů zboží, ale i u služeb. Pohonné hmoty nejsou výjimkou. Hrozí další nárůst cen? Jaký bude další vývoj? Kolik stojí aktuálně benzín a nafta?

Jaký je současný vývoj cen benzínu i nafty

Ceny benzínu se v uplynulých měsících dostaly na svá historická maxima, atakovaly částku 50 Kč za litr. V poslední době se situace mírně zlepšila. Během několika předcházejících týdnů mohli motoristé, kteří potřebovali natankovat, do svých penězenek sahat o něco méně hluboko.

Částky se u stojanů čerpacích stanic totiž objevovaly v průměru nižší. Mírným poklesem o několik haléřů si ceny prošly na začátku letošního září. Ještě v kontextu s obdobím prázdnin pro motoristy i mírné zlevnění nicméně byla příznivá zpráva.

To se ale nyní mění. Pokles se zastavil kvůli znovuzavedení spotřební daně na benzín. Ani nafta na tom však není o mnoho lépe, byť u ní se cena spotřební daně neměnila. Aktuální navýšení jejích cen souvisí úzce především s aktuálním obdobím, ceny se dostávají nahoru kvůli nadcházející zimě.

Natural 95 zdražil na začátku října o 1,44 Kč za litr na 39 Kč za litr. Ceny nafty se v témže období pohybovaly na 43 Kč za litr. Zajímají vás konkrétní ceny ve vaší lokalitě? Sledujte porovnání cen pohonných hmot.

Co vlastně rozhoduje o cenách pohonných hmot

Jak se budou ceny vyvíjet dál? Pro zodpovězení této otázky je nejprve nutné umět si odpovědět na to, z čeho se cena, kterou zaplatí přímo zákazník, vlastně skládá.

O ceně benzínu rozhoduje jednak dohoda Evropské unie o jednotnosti cen rafinérií. Ta souvisí s cenou dosaženou na komoditní burze v Rotterdamu. Prakticky tak lze říci, že spolu tyto dvě veličiny souvisí úzce: Nejnižší cena pro spotřebitele jednoduše upozorňuje i na nízkou marži.

Nutné je ale samozřejmě započítat i daňové zatížení, jemuž každý provozovatel podléhá. Nejvýrazněji se do cen benzínu a nafty jednoznačně promítá spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Aktuálně tak spořební daň na benzín činí téměř 13 Kč. Což je prakticky totožná úroveň jako v roce 2021, kdy spotřební daň dosahovala hodnoty 12,84 Kč. Dále se musí odvést DPH ve výši 21 %.

Do ceny pohonných hmot se navíc propisuje i zpřísňování limitů na obsah škodlivých látek, vliv inflace a samozřejmě i konkurenční prostředí v dané lokalitě.

Jak se bude cena nafty a benzínu vyvíjet dál

Vzhledem k tomu, že cenový vývoj ovliňuje i politicko-ekonomická situace zemí, kde se těží ropa, lze říci, že můžeme v nejbližších měsících obecně předpokládat spíše trend nárůstu.

Dáno je to stávající situací na Ukrajině, která musí čelit napadení Ruskem a sankcemi, jež pro významného exportéra z jeho agrese vůči sousední zemi vyplynuly. Mnoho alternativ přitom k ruské ropě ani plynu momentálně k dispozici není.

V současné době tak záleží primárně na tom, jaký bude následný vývoj na Ukrajině a k jakým dalším krokům se uchýlí Rusko, ale i západní státy. Evropa se kromě toho mezitím bude muset vypořádat i s energetickou krizí a narůstájícími cenami potravin.

Čeho se však podle Správy státních hmotných rezerv zatím obávat nemusíme, to je definitivní nedostatek pohonných hmot. Zásoby této komodity jsou plně v režii státu a podle dosavadních informací se zatím v tomto směru vážné riziko nehrozí.