Tatínek společně s maminkou a miminkem. V jihlavské porodnici otevřeli první rodinný pokoj

JIHLAVA – Oddělení šestinedělí jihlavské nemocnice nabízí jednu novinku. Rodinný pokoj s manželskou postelí, kde spolu s maminkou může pobývat i tatínek miminka. Vybavení pořídila nemocnice z příspěvků dárců.

Jako doma v ložnici, ale zároveň na dosah zdravotní péče. Takové pocity mohou mít rodiče, kteří si se svým miminkem užívají společný čas v rodinném pokoji. „Víme, že pro maminku po porodu je důležité cítit se pohodlně. S tatínkem tráví první společné chvíle s miminkem. Rodinným pokojem se snažíme navodit domácí atmosféru se zázemím profesionálních zdravotníků,“ říká primářka gynekologicko-porodnického oddělení Petra Herboltová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V rodinném pokoji je nová manželská postel a přebalovací pult pro miminko, obměnou prošel i další nábytek. Stěny zdobí uklidňující tapeta s motivem levandulí. Zvelebit a vybavit tyto prostory pomohli dárci. „Pekli jsme a prodávali koláčky, další peníze nám daly maminky, které u nás rodily, příspěvek jsme dostali také díky akci Den pro rodinu. Každá koruna nám pomohla vybavit tento pokoj,“ doplňuje autorka projektu, lékařka Monika Stretavská.

Jihlavskou nemocnici vyhledávají rodičky nejen z Vysočiny, ale třeba i z Vrchlabí, Olomouce, České Lípy a jiných vzdálenějších měst. Až čtvrtina maminek má trvalé bydliště mimo okres Jihlava. „Uplynulý rok u nás rodilo 1408 maminek a na svět přišlo 1414 dětí. Letos to vypadá na podobná čísla,“ pochvaluje si rekordní počet porodů doktorka Herboltová.

Nastávající maminky se ale v posledních měsících mohou těšit i z dalších novinek. „Úspěšně jsme zavedli individuální péči porodní asistentkou a možnost osobní konzultace porodního plánu. Nově jsme zavedli také online zamlouvání termínu na cvičení a jednorázové kurzy,“ dodává doktorka Herboltová.