Krumlováci mohou opět přispět se svými nápady do participativního rozpočtu

ČESKÝ KRUMLOV – Mít originální myšlenku, jak zlepšit místo, kde žiji, převést ji na papír, nasbírat dostatek hlasů sousedů, zvítězit a zhmotnit onu myšlenku v realizaci. To je ve stručnosti princip participativního rozpočtu, který už šestým rokem funguje v Českém Krumlově.

Už pošesté vyhlašuje Český Krumlov další ročník participativního rozpočtu. Projektu, který spočívá ve vyčlenění jednoho milionu korun z městského rozpočtu na realizaci návrhů, které předkládají a následně o nich rozhodují samotní obyvatelé města.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Aktivní Krumlováci, kteří se každoročně zapojují do participativního rozpočtu, už jeho pravidla znají. S každým novým ročníkem se ale mírně upravují, aby byla pro obyvatele jednodušší, komfortnější a atraktivnější,“ sdělila mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Je možné navrhovat investiční i komunitní projekty, každý občan může navrhnout maximálně dva projekty, hlasovat se bude opět prostřednictvím webové aplikace.

„Realizovány budou projekty dle pořadí z hlasování sestupně takovým způsobem, aby byla vyčerpána částka co nejvíce se blížící přidělenému jednomu milionu. Může jít třeba o kombinaci pěti různých akcí v hodnotách dvě stě padesát tisíc korun, dvě stě tisíc korun, padesát tisíc korun, třicet tisíc a patnáct tisíc korun, šanci uspět tedy mají projekty velké, střední i ty nejmenší,“ říká k pravidlům Jan Štaberňák, vedoucí Odboru financí.

Náměty je možné podávat do 30. listopadu 2022 přes online formulář dostupný na tomto webu. V prosinci budou návrhy zhodnoceny z hlediska realizovatelnosti a projednány s předkladateli, v lednu a únoru bude probíhat prezentace projektů, které postoupí do veřejného hlasování. Samotné hlasování se uskuteční v únoru, sumarizace výsledků a určení pořadí v březnu. Od dubna se pak začne pracovat na realizaci vítězných projektů.