Vrby podél cyklostezky v Napajedlech jsou napadené houbou, čeká je ošetření

NAPAJEDLA – Čtrnáct smutečních vrb v Napajedlech podél cyklostezky se ještě v říjnu dočká ošetření. Stromy napadla dřevokazná houba a při poryvech větru nebo zatížení sněhem by mohly být pro chodce a cyklisty nebezpečné.

Napadení vrb dřevokaznou houbou je jedním z příznaků hniloby dřeva. Stromy jsou tím pádem náchylné k lámání kosterních větví. „Smuteční vrby jsou viditelně napadeny ohňovcem obecným. Na pomoc jsme přizvali dendrologa, který navrhnul způsob ošetření tak, abychom stromy nemuseli pokácet a mohli je nechat nadále růst v blízkost řeky,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kvalifikovaný arborista navrhnul řezy na hlavních kosterních větvích a doporučil odstranit mohutný obrost. Těžiště stromů se tím sníží a na jaře začnou obrůstat novými pruty. „Na první pohled to bude působit jako výrazný zásah, ale chci veřejnost uklidnit, že se jedná o odborníkem doporučený způsob ošetření smutečních vrb, které jsou napadené houbou. Tento zásah je nezbytný právě proto, abychom se vyhnuli jejich pokácení, protože stromy s přicházející zimou můžou představovat riziko pro lidi, kteří se pohybují po cyklostezce,“ říká Gargulák. Na ošetření dojde v druhé polovině října.

Foto: Povodí Moravy, s. p.