Chov koček u maringotky v Chýnově na Táborsku prošetřovala veterinární správa

TÁBORSKO – Krajská veterinární správa prošetřovala případ chovu koček v nevhodných podmínkách v Chýnově na Táborsku. V maringotce tady žije žena s několika desítkami koček. Zvířata byla v době kontroly zanedbaná, některým z nich zřetelně vystupovala kostra.

Jak Novinykraje.cz informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček 30. srpna 2022 provedla Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj kontrolu chovu čtyřiceti koček u maringotky v Chýnově. „Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že byla omezena výživa chovaných zvířat, kdy všechny chované kočky byly ve špatném výživném stavu, deset koček bylo až tak vyhublých, že byla pod kůži znatelná vystupující páteř, žebra a kyčelní kosti,“ popsal Vorlíček.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Následně byl ustanoven ošetřovatel, který je povinen se o kočky na daném místě starat. Obec s rozšířenou působností Tábor vydal v minulém týdnu rozhodnutí o pokutě a o propadnutí týraných zvířat. „Na základě místního šetření Odbor životního prostředí vydal rozhodnutí o uložení pokuty paní Kaprálové a propadnutí koček státu. Toto rozhodnutí je zatím nepravomocné. Správní řízení probíhá, situaci v Chýnově monitorujeme,“ uvedla Jana Daňková, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Táboře.

Momentálně běží lhůta na odvolání. Po té budou kočky pochytány a umístěny pod taktovou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Do té doby se o kočky stará pověřený ošetřovatel.

chov koček u maringotky v Chýnově na Táborsku (zdroj Státní veterinární správa)
chov koček u maringotky v Chýnově na Táborsku (zdroj Státní veterinární správa)
chov koček u maringotky v Chýnově na Táborsku (zdroj Státní veterinární správa)