Sokol letí aneb z hráče manažerem. Na slovíčko s Peterem Sedmákem

HRADECKO – Hradecký klub vstoupil před několika týdny do své páté sezóny v nejvyšší basketbalové lize. Kormidlo sportovního manažera je v rukou jejich bývalého hráče Petera Sedmáka, který za Královské sokoli odehrál čtyři sezóny. Sympatický dlouhán byl v minulosti mimo jiné reprezentačním pivotem Slovenska.

Peter Sedmák původně začínal jako fotbalový brankář, ale jeho výška 207 centimetrů ho nakonec zlákala k basketbalu. Hrál v klubech na Slovensku, Bulharsku, ve Spojených arabských emirátech a také v Srbsku. Mezi jeho největší úspěchy patří: nejlepší střelec české ligy s týmem USK Praha, výhra ve slovenské nejvyšší soutěži s Interem Bratislava a Iskrou Svit a výhra Slovenského poháru s KB Košice.

Jaké to je pro basketbalistu, který se přes dvacet let pohyboval po palubovkách nejen v Evropě, stát se manažerem klubu?

Je pro mě velkou ctí, že jsem se mohl stát sportovním manažerem basketbalového klubu, ve kterém jsem hrál čtyři sezóny. Tato práce mě opravdu moc baví, naplňuje mě a velmi mi v ní pomáhá, že jsem se v basketbalovém prostředí pohyboval dlouho, a to nejen na klubové, ale také reprezentační úrovni.

Samozřejmě, že některé věci jsou pro mě nové, ale učím se rychle a sbírám cenné zkušenosti, které mi určitě pomohou do další práce. Tato funkce má v sobě hned několik rolí, protože jsme zatím na začátku budování klubu, aby byl na takové úrovni, která je hodna extraligy. Na druhou stranu to není jen o mužském týmu, ale vychováváme také mládežnickou základnu, a to je proces pro nadcházející roky. Myslím, že jsme na správné cestě k vybudování stabilního klubu od základů až po jeho vrchol.

Královští sokoli mají pro tuto sezónu poskládaný velmi mladý a ambiciózní tým. Jakou metu byste chtěl, aby tým dosáhl?

Ano, je pravda, že máme mladý tým s menšími zkušenostmi z extraligy, ale mám z kluků dobrý pocit, protože prošli dobrou mládežnickou přípravou. Chybí jim herní zkušenosti, ale jsou tady, aby je získali. Všude se říká, že jsme oproti minulé sezoně mužstvo omladili, ale nikde jsem neviděl nikoho psát, že jsme jedním z mála českých týmů, který dává mladým hráčům šanci je rozvíjet.

Jak to bude vypadat v sezóně, to se teprve uvidí. Tento ročník je liga poměrně vyrovnaná a my budeme reagovat na výsledky a herní projev. Kluci dostali obrovskou šanci, kterou by jinde nedostali a já věřím, že se jí chytí a odrazí se to na postavení v tabulce. Chemie v týmu bude klíčovým momentem k dosažení těch cílů, které jsme si před sezónou předsevzali. Myslím si, že každý by chtěl, abychom se po základní části dostali do skupiny A1. Vše bude záležet na zdravotním stavu hráčů a psychické náladě celého týmu. Všechno je v hlavách hráčů, jak si to nastaví, a podle toho se jim bude odvíjet realita v soutěži. V týmu máme 6 zkušených hráčů, tři z minulé sezóny, tři nové zahraniční hráče a pět dalších, kteří na to mají a chtějí hrát. Nemáme se na co vymlouvat, potřebujeme se jen sehrát.

Víme také, že klub umí velmi dobře pracovat s mládeží. Jak hodně je tato práce z vašeho pohledu bývalého basketbalisty důležitá a co váš klub pro takové zájemce nabízí?

Je v tom více aspektů proč pracovat s mládeží. První je, že chceme, aby děti sportovaly a neseděly doma u počítače. Chceme, aby se hýbaly, ale na druhou stranu také přemýšlely, komunikovaly spolu při hře a tréninku. Basketbal je velmi náročný na koordinaci pohybů, takže ho nemůže hrát kdokoliv. My se to dětem vždy zábavnou formou snažíme zpříjemnit, aby je hra bavila. Začíná to s kroužky na základních školách a část dětí, která se pro tento sport nadchne může skončit v našem klubu.  Dětem pak nabízíme kvalitní trenéry pro jejich rozvoj a soutěže, ve kterých se mohou srovnávat s dalšími kluby. Děti samozřejmě dostávají klubový řád a snažíme se, aby nás reprezentovaly v našich barvách nejen na klubové úrovni, ale i na školních akcích. Pořádáme letní kempy a posezónní akce s rodiči. Do budoucna se chceme účastnit i evropských soutěží, jako je EYBL.

Druhým aspektem je zapojení odchovanců klubu do mužské složky. Toto se nám zatím nedaří a na tom musíme více zapracovat. Potřebujeme si vychovat vlastní hráče, tak aby jejich výkonost dosahovala úrovně nejvyšší soutěže a mohli hrát za A-tým. Případně, aby se od nás dostávali do lepších lig a šířili dobré jméno klubu.

Co podle vás v momentální době klubu chybí nejvíce?

Myslím, že se snažíme, aby se všichni cítili dobře a všem se dobře pracovalo bez jakýchkoli rušivých momentů. Podařilo se nám získat nové partnery, kteří nám pomáhají nejen finančně, ale i materiálně. Máme kolem sebe lidi, kteří chtějí pomoci a toho si vážíme. Z mého pohledu je zatím problém v tom, že nejsme vidět a ví o nás jen málo lidí. Na druhou stranu jsme v tom za poslední období udělali pokrok a věřím, že nám to přinese kýžený efekt v návštěvnosti haly na mužských extraligových zápasech.

Klubu chybí silný generální partner, který by stál za námi a pomohl nám s rozpočtem klubu. Myslím, že takový partner by Sokoly posunul na úplně jinou úroveň a bylo by pro nás snazší dýchat. Víme, že kolem nás jsou kluby, které s příchodem většího sponzora zapracovaly na celé struktuře klubu, počínaje mládeží, a to se odráží ve výsledcích v soutěži. Víme, že takové firmy ve městě nebo kraji existují, ale možná o nás ani nevědí a já bych je chtěl takto oslovit. Pokud mají zájem budovat mládež a prezentovat se v nejvyšší mužské basketbalové lize v České republice, tak si myslím, že je ten správný čas. Jsme mladý klub, který má velký potenciál a jsme připraveni ho posunout na úroveň, kterou si Hradec Králové zaslouží. Jsme spolek a patříme pod Českou obec sokolskou, v extralize jsme jediným klubem, který hraje pod tímto názvem.

Máte nějaký speciální vzkaz pro nejen hradecké fanoušky basketbalu? 

Přidejte se k nám a staňte se basketbalisty a zažijete mnoho krásných životních okamžiků ve sportovním týmu.

Fanoušky basketbalu zvu do sportovní haly v Třebši, aby se na nás přišli podívat a povzbudit nás v nové sezóně 2022/2023. Budeme je velmi potřebovat! A pro ty, kteří jsou z daleka, doporučuji sledovat naše sociální sítě, abyste se dozvěděli více o tom, co se děje v klubu. Fanděte basketbalu, protože je to krásný sport.