Velké Opatovice nesouhlasí s plánem kraje zrušit vlakovou linku S21

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Jihomoravský kraj zveřejnil plán dopravní obslužnosti pro roky 2022 až 2026 a rozeslal jej obcím k připomínkování. Plánuje v něm velké omezení regionální vlakové dopravy na Boskovicku a Hodonínsku, a také zmenšení počtu spojů na Slovensko.

Plán dopravní obslužnosti v Jihomoravském kraji pobouřil obce, ve kterých chce kraj železniční dopravu omezit. Nejvíce negativních ohlasů vzbudil na trati Boskovice – Velké Opatovice, kde má být od června příštího roku úplně zastavena železniční doprava. Už letos v září byl provoz omezen na čtyři páry vlaků denně, zatímco do té doby jezdily vlaky po hodinách v ranní a odpolední špičce. Představitelé města Velké Opatovice zveřejnili na svých stránkách výzvu k zaslání nesouhlasu Radě Jihomoravského kraje: „Město Velké Opatovice dne 7. 10. 2022 obdrželo Plán dopravní obslužnosti Jihomoravského kraje pro období let 2022 až 2026 – aktualizace č. 2, ke kterému se mají samosprávy vyjádřit do 24. 10. 2022. A bohužel v této aktualizaci kraj naplánoval zrušení osobní vlakové dopravy linky S21 od června 2023. Město již dříve nesouhlasilo se změnou jízdního řádu na této lince a také nebude souhlasit s touto aktualizací, kde je navržené zrušení linky S21. Pokud s tímto také nesouhlasíte, prosím, podpořte naše snahy samostatným vyjádřením přímo na Jihomoravský kraj a podpořte naši snahu o zachování osobní železniční dopravy. Obracejte se přímo na Radu Jihomoravského kraje dopisem s žádosti o projednání vaší žádosti o zachování vlakového spojení.“

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na trati Kobylí – Hodonín oblíbené milovníky vinařské turistiky mají od června 2022 jezdit vlaky pouze o víkendech a svátcích. V pracovní dny pojedou pouze v úseku Zaječí – Kobylí. Náhradu má zajistit autobusová linka 662 Kyjov – Čejč, nově prodloužená do Kobylí, a také stávající spoje linek 551 a 109. Doprava se tak zkomplikuje zejména cestujícím dojíždějícím z Velkých Pavlovic a okolí do Hodonína. Přímý vlak nahradí cesta se dvěma přestupy, případně jízda s jedním přestupem oklikou. K dalšímu omezení má dojít mezi Břeclaví a Kúty. Bez vlaků bude i nejjižnější moravské město Lanžhot. Osobní vlaky zde v současnosti nejezdí kvůli výluce na slovenské straně, ale ani po dokončení prací se sem vlaky nevrátí.