Hledá se okrajenka! Nechováte doma tropickou mnohonožku, aniž byste o tom věděli?

OLOMOUC – Přírodovědci Zoologického oddělení Národního muzea mapují výskyt mnohonožek v ČR. Jedním z monitorovaných druhů je okrajenka žlutoskvrnná. Jeden ze tří stávajících nálezů pochází ze Zoologické zahrady v Olomouci. Pokud zjistíte, že v květináči se zakoupenou tropickou rostlinou s vámi sdílí domov tento druh, podělte se o svůj nález na uvedených kontaktech. 

Jeden ze tří stávajících nálezů tropické mnohonožky v ČR pochází Zoologické zahrady v Olomouci, kde ji objevil zanícený fotograf Milan Kořínek. „V olomoucké zoo se tyto okrajenky objevily již 17. prosince 2009 v květináči se zakoupenou palmou. Jednalo se spíše o mladé jedince dlouhé asi 3-4 cm. Okrajenky jsem si tehdy nafotil, ale až do letošního roku, kdy jsem fotografie na základě letáčku poslal do Národního muzea na determinaci, netušil, o jaký druh se vlastně jedná,“ popisuje zajímavý příběh. Ostatní nálezy pochází z květináčů zakoupených soukromě v obchodních řetězcích.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o tropický druh, který se u nás vyskytuje v květináčích tropických rostlin, rádi bychom oslovili nejen české zoologické zahrady, kde předpokládáme zvýšenou pravděpodobnost výskytu tohoto druhu, ale i širokou veřejnost,“ vyzývá ke spolupráci muzejní pedagog Národního muzea Petra Caltová.

 Co o ní víme a kde ji můžeme objevit

Okrajenka je velká, nepřehlédnutelná a nápadně zbarvená tropická mnohonožka, žijící skrytě na kořenech palem a cykasů. Typická jsou pro ni malá oblá křidélka, žluté okraje hřbetních štítků a hnědovínově zbarvené tělo. Můžete na ni narazit v botanických zahradách, pěstebních sklenících, či při nákupu exotických rostlin. Schovává se pod květináči nebo v kořenovém obalu. Do připravovaného Atlasu rozšíření mnohonožek ČR stále chybí informace o této okrajence.

Kam hlásit její výskyt 

V případě, že se s okrajenkou setkáte, dejte prosím, vědět na mail pm@nm.cz, případně uložte pozorování okrajenky prostřednictvím chytrého telefonu do aplikace iNaturalist.