VIDEO: Cizinec projel záchranářskou uličkou na D1, a pak riskantně prchal policistům

foto: Policie JMK

VYŠKOV – Minulé úterý krátce po osmé hodině ráno policisté pronásledovali nebezpečného opilého cizince prchajícího v zeleném automobilu značky Daewoo s polskou značkou.

Jihlavští policisté vracející se z opatření na státních hranicích se Slovenskem si minulé úterý prodloužili službu kvůli hazardérovi za volantem na dálnici D1 poblíž Rousínova. Všimli si ho, když se kolem nich v ranní špičce prohnal vytvořenou záchranářskou uličkou. Policisté v dodávce se ho vydali zastavit a zkontrolovat. Ale cizinec v autě najednou začal hlídce ujíždět. Policisté ho pronásledovali po dálnici až na sjezd u brněnské Slatiny, kde se šofér na křižovatce otočil a ujížděl po dálnici zpět na Vyškov. Na videu je vidět, jak řidič během riskantní jízdy opakovaně blokoval pronásledující hlídku a nebezpečnými manévry ohrožoval i všechny kolem sebe. Cizinec pak z dálnice sjel u Holubic a pokračoval v riskantním ujíždění ve směru na Slavkov u Brna. Ale ještě před Slavkovem odbočil na Křenovice a dále na Holubice. Tam právě probíhala uzavírka místní silnice kvůli stavbě. V plné rychlosti řidič objel traktor i plně naložený nákladní vůz přes pole. Až před Holubicemi se ho policistům nakonec podařilo za použití služebního vozidla zastavit. „V automobilu se kromě řidiče nacházeli i dva spolujezdci. Šofér měl na místě pozitivní zkoušku na alkohol, v dechu mu bylo naměřeno přes jedno promile alkoholu. Cizinec (mimo EU) se zodpovídá z trestného činu Obecného ohrožení, hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi a je stíhaný vazebně,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Během jízdy řidič způsobil tři kolize. „Pro důkladné zmapování jeho řádění žádáme všechny svědky, kteří byli jeho jízdou ohroženi či se dostali do kontaktu s ujíždějícím vozidlem, a dosud nebyli policisty vyslechnuti, aby se přihlásili na tísňové lince 158,“ vyzval Vala. Kriminalistům významným způsobem pomohou i záznamy z palubních kamer.