VIDEO: Jihomoravská policie má tři nové koně ve služební stáji v Medlánkách

zdroj: Policie JMK

BRNO – Služební stáj jihomoravské policie v brněnských Medlánkách se rozrostla o tři nové koně. Trojice valachů Cezar, Vinnetou a Garant úspěšně dokončila výcvik.

Tři noví koně jsou posilou jihomoravské služební hipologie. Trojice valachů Cezar, Vinnetou a Garant úspěšně dokončila výcvik v Remontní a výcvikové stáji policie v Písku a rozšířila služební stáj v brněnských Medlánkách. Postupně se budou zapojovat do činnosti oddělení, které působí po celé jižní Moravě. „Koně jsou policistům velkou pomocí při pátracích akcích po hledaných a pohřešovaných lidech, zvládnou obtížný terén, překážky a umožňují policistovi větší rozhled. Respekt budí také při bezpečnostních opatřeních na demonstracích, sportovních utkáních a setkáních extremistů,“ vysvětlila policejní mluvčí Petra Ledabylová. Policejní koně proto musí dobře zvládat hluk, stres, dýmovnice, vypjatou atmosféru a davy lidí. Preventivně působí v rekreačních a chatových oblastech, kam se auta nedostanou. Nejdůležitější pro koně působícího u policie je jeho povaha. „Kůň by měl být vyrovnaný, klidný a s chutí do práce. Na zřetel bereme i jednotný vzhled koní, proto pořizujeme hlavně hnědáky, ryzáky a vraníky,“ doplnila Ledabylová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jízdní policie působí v Brně od roku 1993. Ve služební stáji je 15 koní plemene českého teplokrevníka, se kterými pracuje 14 policistů, jimž v péči o ně pomáhají tři občanští zaměstnanci. Služební koně mají v brněnských Medlánkách k dispozici zmodernizovaný areál s několika typy jízdáren pro různé druhy výcviku uvnitř i venku.