Falešný bankéř řadil na Jesenicku. Starší ženu připravil o pěkný balík peněz

Ilustrační foto

JESENÍK – Včera se na policisty v Jeseníku obrátila 61letá žena z Jesenicka s tím, že se stala obětí podvodu. Falešný bankéř z ní vymámil přes 100 tisíc korun, další peníze jí zachránila náhodná kolemjdoucí – bankovní úřednice.

Včera se na policisty územního odboru Jeseník obrátila 61letá žena z Jesenicka s oznámením, že se stala obětí podvodu. “V úterních odpoledních hodinách ji telefonicky kontaktoval muž, který se jí představil jako pracovník banky a sdělil jí, že došlo k napadení jejího bankovního účtu a její peníze jsou v ohrožení,” upřestnila policejní mluvčí Petra Vaňharová. Falešný bankéř ženu poté přepojil na údajného bezpečnostního technika, který jí uvedl, že pokud chce finanční prostředky zachránit, musí je z účtu vybrat a pak vložit do bitcoinmatu na rezervní účet. Druhý den ji volající dokonce objednal taxíka, který ji přepravil do Olomouce. Zde si žena podle instrukcí na pobočce své banky vybrala z konta téměř půl milionu korun a s celým obnosem se vydala k bitcoinmatu do olomouckého obchodního centra. Do automatu na kryptoměnu pak pod přijatými QR kódy od podvodníka vložila několika vklady celkem přes 120 000 korun. Zbylé finanční prostředky jí zachránila náhodná kolemjdoucí, shodou okolností bankovní úřednice, která po krátkém rozhovoru nešťastnici od dalších vkladů odradila s tím, že se jedná o podvod.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podvodníkovi nyní hrozí jeden rok až pět let za mřížemi nebo peněžitý trest, otázkou však zůstává, jestli se ho podaří vypátrat. Policie opakovaně varuje všechny spoluobčany, aby nereagovali na telefonní hovory, emaily ani zprávy, ve kterých se vás snaží údajný bankovní úředník či policista vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a jediná cesta k jejich záchraně je vklad do bitcoinmatu. Bitcoinmat totiž není úschovna žádné banky!