Pomozme Ukrajině přečkat zimu! Olomouc vypisuje humanitární sbírku

Ilustrační foto

OLOMOUC – Od druhé světové války nečekala Ukrajinu tak krutá zima – ohrožené fungování nemocnic, domácnosti bez tepla a elektřiny, lidé bez základních potřeb. Chladné zimní měsíce hrozí v ukrajinských městech kvůli válce a cílenému ruskému likvidování energetické infrastruktury velkou krizí. Starostové ukrajinských měst Černivci a Irpiň se v této situaci obrátili na Olomouc s prosbou o pomoc.

Vedení města Olomouce se proto rozhodlo vypsat humanitární sbírku a podpořit obyvatele těchto měst v místě jejich domova a současně jim ulehčit jejich těžký úděl v nastávajícím kritickém zimním období. Se zástupci obou ukrajinských měst jsme stále v kontaktu a jejich situaci sledujeme,“ říká primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Město Černivci se potýká s vysokou koncentrací uprchlíků. Jde o desítky tisíc krajanů z východu země, kteří zde na západě Ukrajiny nalezli dočasný domov. Již tak tíživou situaci teď komplikuje nefunkční infrastruktura, složitá logistika a obtížná dostupnost řady základních potravin a vybavení pro zimní období. „Jedná se o zvlášť kritickou fázi války, kdy se nás naši nepřátelé snaží připravit o základní zdroje a funkční infrastrukturu během nastávající zimy. Proto je pro nás jakákoliv pomoc, která našim obyvatelům pomůže přečkat zimu v jejich domovech neskutečně cenná,“ uvádí ve své žádosti primátor města Černivci Roman Kličuk.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podobně složitá situace je i ve městě Irpiň nedaleko ukrajinské metropole Kyjev. „Irpiň dnes zažívá humanitární krizi kvůli přerušeným dodávkám energie z důvodu zničení infrastruktury. V době studeného podzimu a blížících se zimních mrazů musíme zajistit běh nemocnice, dodávky tepla, vody a základních potřeb obyvatelům města, kteří přišli o domovy a musí bydlet v provizorních ubytovacích kapacitách. Celkem 70 tisíc obyvatel je bez vody, tepla a zdravotní péče,“ píše ve své prosbě starosta Irpině Olexandr Markušin a prosí především o alternativní zdroje energie, dieselové a benzínové generátory.

Město Olomouc se proto rozhodlo vyhlásit materiální sbírku, do které může přispět každý. „Chceme pomoci přímo v místě, protože se vždy jedná o nejlepší možný druh pomoci. Každá, třeba i malá pomoc v podobě balíčku těstovin může pomoci v jejich domovech,“ říká primátor Miroslav Žbánek.

Darované vybavení a materiál bude možné odevzdat na Hasičské zbrojnici ve Chválkovicích, Selské nám. 704/64a, Olomouc od čtvrtka 24. listopadu do pátku 9. prosince vždy v pracovní dny v době od 9 do 12 hodin a 14 do 18 hodin. V případě potravin či materiálu je nutná minimální doba expirace dva měsíce.

Seznam potřebného vybavení a materiálu

– Elektrocentrály
– Prodlužovací kabely, elektrické rozdělovače a rozvaděče
– Svítilny a baterie
– Elektrické přímotopy
– Plynová a naftová topidla a ohřívače
– Kanystry na PHM
– Spací pytle, termodeky, deky, přikrývky
– Trvanlivé potraviny a hotová jídla určená k dlouhodobému skladování (konzervy, těstoviny, rýže, dehydratované potraviny)
– Dětská výživa, mléčná výživa malých dětí (sušené mléko), přesnídávky
– Hygienické potřeby (šampon, mýdlo, vlhčené ubrousky, zubní pasty, dětské a seniorské pleny, prostředky sanitární hygieny)