Pražská zoo přivítala mláďata želvy záhadné. Jde o nevšední druh, který ve volné přírodě ubývá

Zdroj: Zoo Praha

PRAHA – V pražské zoo se narodila tři mláďata želvy záhadné. O tomto druhu želviček toho vědci stále moc neví, popsali ho teprve před čtrnácti lety a stále ho zkoumají. Návštěvníci uvidí nové přírůstky v pavilonu Indonéská džungle.

Želvy se do pražské zoo dostaly neobvyklou cestou. „V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ sdělil kurátor plazů Petr Velenský. Želvy si v zoo dobře zvykly a o tři roky později se rozmnožily. Teprve v roce 2008 byly vědecky popsány jako želvy záhadné.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jako jediná zoo v Evropě má ta pražská svůj chov geneticky potvrzený. Vědci odhadují, že ve volné přírodě želvy ubývají kvůli mizejících lesům v Malajsii a Indonésii, kde žijí. Jsou proto zařazeny na seznam téměř ohrožených zvířat.

Želvy záhadné se živí rostlinami i drobnými živočichy. Rády plavou a vybírají si místa u vody, zároveň ale tráví dost času i na souši. „Želvy záhadné jsme se zpočátku pokoušeli udržet v expozičním příkopu, ale při jejich schopnosti šplhat i po šikmých stěnách to bylo nemožné. Nakonec zvítězila jejich vazba na prostředí silně zarostlého tropického potoka, a tak žijí volně v celém horním patře pavilonu Indonéská džungle,“ dodal Velenský.

Návštěvníci zoo nejlépe udělají, když budou po jejich temně hnědých krunýřích pátrat v potůčku naproti expozicím orangutanů a binturongů.

Zdroj: Zoo Praha