Prohlédněte si v Písku vzácnou kroniku!

PÍSEK – Už jste někdy slyšeli o Jarlochově kronice, známé též jako Milevský letopis? Tak teď máte možnost ji vidět na vlastní oči. Za přísných bezpečnostních podmínek bude totiž toto vzácné středověké dílo po dobu šesti dní vystaveno. Víte, na co se při prohlídce soustředit?

Vzácná kronika prvního milevského opata Gerlacha, počeštěně Jarlocha, se dochovala v jediném středověkém rukopisu. Je psaná latinou a z větší části ji tvoří oslavný životopis jeho dobrodince a učitele, želivského premonstrátského opata Gotšalka. V jeho blízkosti totiž prožil řádku let a právě on se také zasloužil o jeho vzdělání. Všimněte si opatových přípisků po stranách, které jsou důležitou součástí celého kodexu. Jedná se vlastně o redakční práci, která však zůstala nedokončená. Ptáte se, proč rukopis končí uprostřed slova? Inu, k tomu došlo tak, že závěrečná folia vyříznul jistý lazebník, který cenný rukopis uchovával.

Výstava tohoto vzácného středověkého díla je možná jen díky vstřícnosti Královské kanonie premonstrátů na Strahově, které patří a která dílo uchovává. Tak neváhejte a vydejte se poznat české dějiny poslední třetiny 12. století do Prácheňského muzea v Písku. Kroniku milevského opata Jarlocha najdete v Rytířském sále od 29. listopadu do 4. prosince.