Pozor na přechodech! Během měsíce bylo v Příbrami sraženo osm chodců! Proč?

Ilustrační foto

PŘÍBRAM – Jak se na smutné statistice ukazuje, část účastníků silničního provozu se příliš neorientuje ve svých povinnostech, nebo na ně rovnou kašle. Pak ale pozdě bych honit.

Zdá se být nad slunce jasné, že se řidiči musí neustále plně věnovat řízení a sledovat situaci nejen v provozu, ale i chování chodců na chodníku. Řidič musí umožnit chodci, který je na přechodu nebo ho hodlá užít, bezpečně vozovku přejít. Nesmí ho nijak ohrozit či omezit. Proto se musí přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl vozidlo zastavit.

Jakou rychlostí asi jel 25. listopadu v ulici ČS. armády v Příbrami řidič osobního vozidla značky Ford, který srazil pětasedmdesátiletou ženu. Náraz byl tak silný, že doslova přeletěla přes kapotu a rozbila čelní sklo.

Častá příčina srážky s chodcem

Sníží-li vozidlo před přechodem rychlost nebo zastaví, musí tak učinit nejen šoféři jedoucí stejným směrem, ale i řidiči protijedoucích aut. Motorista smí jet navíc pouze takovou rychlostí, aby zastavil vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

To bohužel neplatilo 25. listopadu 2022, kdy ve Školní ulici po devatenácté hodině srazilo auto dívku na přechodu pro chodce. V opačném směru zastavilo vozidlo a pouštělo ji přes přechod. Osmapadesátiletý řidič toyoty ale nezastavil a srazil ji.

To samé se odehrálo o devět dní dříve – 16. listopadu, kdy 22leté ženě přecházející přes přechod pro chodce v opačném směru vozidlo zastavilo, pětadvacetiletý řidič jedoucí ve směru do Příbrami ve volkswagenu ale nezastavil a také ji srazil.

Srážku odnesou hlavně chodci!

Chodci se před vstupem na vozovku musí ve vlastním zájmu přesvědčit, jestli ji mohou bezpečně přejít, aniž by ohrozili sebe nebo ostatní účastníky silničního provozu. Musí brát ohled na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel. Odhadnout, zda auta stihnou bezpečně zastavit. Je pravdou, že pro menší děti a seniory to může být problém. Ti často hrají nebezpečnou hru, nevidím, neslyším. Zásadní je nevstupovat na přechod bezprostředně před blížícím se automobilem. To je jednoznačný hazard.

Absolutní přednost neexistuje

Chodci by v zájmu vlastního zdraví a života neměli nikdy úplně spoléhat, že nějaké auto zastaví. Na přechodech absolutní přednost chodců neexistuje. Při přecházení proto navazujte oční kontakt s řidičem, případně pohybem ruky nebo přikývnutím ověřte, jestli vás šofér registruje.

Dalším pravidlem je, že je-li do 50 metrů od chodce vyznačený přechod nebo místo pro přecházení, je chodec povinen přejít tam.

V ulici Čs. armády srazil 8. listopadu čtyřiapadesátiletý řidič dodávky osmaosmdesátiletého chodce, který přecházel komunikaci mimo přechod. Téhož dne u Kauflandu srazilo auto dva chodce, muže a ženu a řidič ujel.

Tři hlavní pravidla

Řidič je povinný snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo před přechodem, pokud to samé učiní i řidiči ostatních vozidel jedoucí stejným směrem, ale i protijedoucí. Chodec pak nesmí vstoupit či rovnou vběhnout na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.