OBRAZEM: Desítky zraněných a dva mrtví. Záchranáři cvičili zásah po srážce dvou vlaků

Fotky Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

OLOMOUCKO – Desítky zraněných a dva mrtví při železniční dopravní nehodě po srážce dvou vlaků. Takový byl námět taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) VLAK 2022, které se uskutečnilo v pondělí 28. listopadu od 10 do 13 hodin poblíž drážního tunelu u Jívové na Olomoucku. Na základě scénáře se po nahlášení nehody rozběhly záchranné práce, na kterých se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči, záchranáři, zdravotníci a policisté.

Při simulované dopravní nehodě byl výrazně poškozen první vagon a přední část lokomotivy. Hasiči museli vyprostit desítky zraněných. Z celkového počtu 29 cestujících byli 2 mrtví, 12 středně a těžce zraněných a 10 s lehkým zraněním, ostatním pasažérům se nic nestalo. Zasahující hasiči třídili zraněné a zároveň vytvořili ve zdemolovaném voze evakuační otvory, kudy předávali zraněné záchranářům. Sanitkami a vrtulníkem byli pacienti převezeni do Fakultní nemocnice Olomouc, kde je po aktivaci traumaplánu přijímali zdravotníci. Policisté se postarali o evidenci cestujících, zraněných a pátrání po pohřešovaných osobách s využitím dronu i služebního psa.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

S ohledem na charakter mimořádné události, nepřístupný terén a počet zraněných byl zřízen štáb velitele zásahu a místo zásahu bylo rozděleno do dvou úseků. Po skončení záchranných prací pak jednotky hasičů zahájily likvidační práce a ve spolupráci s drážními hasiči došlo k nakolejení vozů zpět na trať. “Účelem cvičení bylo prohloubení spolupráce mezi všemi složkami IZS, jejich koordinace a efektivní řízení. Cvičení mělo prověřit také komunikaci mezi jednotlivými operačními středisky a spojení mezi štábem velitele zásahu a zasahujícími složkami,” uvedla k krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová. Taktické cvičení se konalo v době výluky na trati.

Cvičení VLAK 2022 v číslech:

5 zúčastněných složek (Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Hasičský záchranný sbor Správy železnic, jednotka Přerov, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Policie ČR, Fakultní nemocnice Olomouc)
89 zapojených hasičů, záchranářů a zdravotnického personálu, členů štábu
29 figurantů
35 kusů techniky
11 jednotek požární ochrany
2 drony