Velký svitavský betlém se po obnově znovu otevřel

Svitavský betlém Zdroj: Město Svitavy

SVITAVY – V Městském muzeu a galerii si můžete prohlédnout patnáctimetrový Velký svitavský betlém. Poprvé se pro veřejnost otevřel v neděli v rámci vernisáže vánočních výstav.

Ojedinělý Velký svitavský mechanický betlém, který je dokladem tradičního betlémářského řemesla, se dočkal po deseti letech kompletního zrestaurování a rozpohybování. Skládá se ze šest seti šedesáti pěti figur a budov, ale především z šedesáti dvou pohyblivých mechanik. „Restaurátorské práce si vyžádaly tisíce hodin a podílela se na nich celá řada renomovaných restaurátorů. Betlém byl po převezení do našeho města ve velmi špatném stavu, na mnoha předmětech chyběly části, které bylo nutno dořezat. A tak velké poděkování patří všem, kteří se na obnově betléma podíleli. Byli to v průběhu let Renata Vašicová, Vendula a Jiří Látalovi, Jana Kovandová, Martina Blahník Lušková a především Šárka a Petr Bergerovi,“ sdělila mluvčí města Kateřina Kotasová.

Letos se také zpracoval projekt na zřízení Muzea mechanických betlémů ve Svitavách, podle kterého by se Velký svitavský mechanický betlém umístil do objektu vedle Ottendorferovy knihovny. Svitaváci i návštěvníci města mohou každý rok zhlédnout tuto nádheru v muzeu vždy během vánočních výstav.