Hasiči rozdávali medaile. Oceněni byli také dva chlapci za záchranu života

Fotky Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ – Hasiči včera rozdávali medaile. Medaile za záchranu života si z rukou krajského ředitele Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje Karla Koláříka převzali také dva chlapci, kteří se v říjnu podíleli na záchraně života svého kamaráda.

Drama prožili ve čtvrtek 27. října odpoledne tři kamarádi v Dolní Sukolomi, místní části Uničova. Při stavění bunkru jeden z nich spadnul v areálu staré cihelny do jímky, v níž byly dva metry vody. S obrovskou dávkou duchapřítomnosti, odvahy a odhodlání se mu jeho dva kamarádi snažili pomoci. Do jímky mu hodili větve a dřevo, aby se měl čeho chytit, a přivolali hasiče. Uničovští hasiči chlapce rychle z jámy vysvobodili, poskytli mu tepelný komfort a předali záchranářům. „Musím hochy od srdce pochválit, protože takto bezvadně a s chladnou hlavou by kolikrát nezareagoval ani dospělý. A toto byli hoši kolem 12 let,“ řekl tehdy velitel zásahu Ivan Urban. Dvě Medaile HZS Olomouckého kraje za záchranu života si tedy včera ve Slavnostním sále Klášterního Hradiska v Olomouci převzali  chlapciJan Nesvadba a Daniel Kohout. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Další ocenění

Za dlouholetou příkladnou službu v délce 20 a více let si převzalo medaile HZS ČR Za věrnost II. stupně 19 hasičů, za příkladnou službu v délce 10 a více let pak bylo oceněno medailí HZS ČR Za věrnost III. stupně  18 hasičů. Medaile HZS ČR Za zásluhy o bezpečnost převzal primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Medaili HZS Olomouckého kraje si převzal Lukáš Zapletal, který slouží na stanici Olomouc jako strojník. Ten se výraznou měrou podílel na záchraně života staršího muže, který spadnul do hluboké studny. Zásah pomocí lezecké techniky ztěžoval fakt, že otvor byl krytý betonovým víkem, které nebylo možné stabilizovat a po celou dobu záchranné operace hrozilo zřícením. Nadstrážmistr Zapletal projevil svou statečnost a notnou dávku odvahy, i přes hrozící nebezpečí se na laně za mužem spustil a ze studny jej ve spolupráci s kolegy vyprostil.

Dále byly předány čtyři Medaile HZS Olomouckého kraje za vynikající spolupráci a rozvoj integrovaného záchranného systému. Krajský ředitel je předal hejtmanovi Olomouckého kraje Josefu Suchánkovi, řediteli Krajského ředitelství Policie České republiky Olomouckého kraje Tomáši Landsfeldovi, řediteli Fakultní nemocnice Olomouc Romanu Havlíkovi a Karlu Tošenovskému, řediteli územního pracoviště Ostrava Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Medaile Za věrnost I. stupně si v pondělí 28. listopadu na slavnostní akci v Praze převzali z rukou generálního ředitele HZS ČR dva příslušníci HZS Olomouckého kraje, a to Bohuslav Strouhal z pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení v Šumperku a Radek Brodecký, velitel družstva ze stanice Olomouc. Medaile HZS ČR Za věrnost I. stupně patří Františku Zedkovi, technikovi technické služby ze stanice Přerov, který si ji převzal z rukou krajského ředitele na včerejší slavnostní akci. Medailí HZS ČR Za věrnost I. stupně je oceněna dlouholetá příkladná služba v délce 30 a více let.