Jesličky ve Vranově rozzáří oči vašich dětí

Jesličky ve Vranově, kostel Narození Panny Marie. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Jesličky ve Vranově, kostel Narození Panny Marie. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Unikněte ruchu každodenního života a zastavte se na chvíli u jesliček v kostele Narození Panny Marie ve Vranově u Brna. Jesličky ve Vranově určitě udělají radost vám i vašim dětem. A co teprve až ožijí! Když vhodíte minci, rozpohybují se figurky, jesličky budou hrát a postupně se rozsvítí výjevy ze života Ježíše Krista. Užijte si magickou vánoční atmosféru po celý rok.

Výlet k jesličkám ve Vranově potěší celou rodinu

Už vaše děti s nadšením a očekáváním otevírají jednotlivá okénka adventního kalendáře a počítají dny, kdy pod vánočním stromečkem budou rozbalovat dárky? Zpestřete jim adventní a vánoční čas a navštivte společně jesličky ve Vranově. Vranovský betlém najdete v boční kapli kostela Narození Panny Marie ve Vranově u Brna. Jeho autorem je akademický sochař František Bartoš (1911 – 1981) z Hradce Králové. A čím vším vás jesličky ve Vranově okouzlí? Kromě ústřední scény Narození Ježíše Krista s klaněním pastýřů a Tří králů je betlém obohacen o další menší výjevy ze života Krista, jako je například útěk do Egypta, Ježíšovo dětství, ukřižování a zmrtvýchvstání.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Vranovský betlém, kostel Narození Panny Marie. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Vranovský betlém, kostel Narození Panny Marie. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Vhoďte minci a jesličky ve Vranově ožijí

Vranovský betlém není jen na „koukání”. Díky mechanickému pohonu a hudebnímu automatu se před vámi za doprovodu koled rozpohybují figurky. Zásluhou elektromechanika Pavla Vošahlíka uvidíte kolébání Ježíška v kolébce, střídavě se před vámi rozsvítí jednotlivé scény. Děti milují osvětlený výjev Narození a kukačku nad betlémem, která děkuje za vhozený peníz. O hudební doprovod se postaral Miroslav Plšek, který k jesličkám nainstaloval přehrávání 52 koled.

Kostel Narození Panny Marie ve Vranově u Brna. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Kostel Narození Panny Marie ve Vranově u Brna. Autor: Lasy. Zdroj: Commons Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Poznejte Vranov, místo, kde se zjevila Panna Maria

Víte o tom, že je místo opředenou legendou? Ta praví, že se zde roku 1240 zjevila Panna Maria moravskému šlechtici Vilémovi, který tu v hlubokém lese zabloudil. Vroucně se modlil k Matce Boží a prosil ji, aby ho zachránila. Ta jeho prosbu vyslyšela, zjevila se mu, ukázala cestu a uzdravila jeho nemocné oči.

Kostel Narození Panny Marie ve Vranově je barokní poutní chrám zasvěcený mariánskému zázraku uzdravení. Je to jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Pod chrámovou lodí se nachází krypta rodu Lichtenštejnů. Kostel i hrobka jsou společně se zbytkem původního kláštera chráněny jako kulturní památka České republiky.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno-venkov
Obec: Vranov

Kontakt na provozovatele

Jesličky ve Vranově
Římskokatolická farnost Vranov u Brna
664 32 Vranov 7

telefon fara: +4120 541 239 153
e-mail: vranovubrna@dieceze.cz
www: dc-vranov.cz

Tip na fajn výlet

Obdivujete Santiniho stavitelský um? Pak určitě poznejte významnou barokní památku na jižní Moravě, kostel Jména Panny Marie ve Křtinách. Chrám vystavěný slavným českým architektem Santinim na půdorysu řeckého kříže patří k úchvatným a velkolepým stavbám.