Dopravu v Jihočeském kraji zkomplikoval na mnoha místech sníh

Popadané stromy - Planá nad Lužnicí 6. 12. 2022 (zdroj SDH obce Planá nad Lužnicí)

JIHOČESKÝ KRAJ – Velké množství sněhu zkomplikovalo dnes v noci a v ranních hodinách provoz na jihočeských silnicích. Hasiči odklízejí mnoho popadaných stromů. Jihočeské profesionální a dobrovolné jednotky vyjely přibližně od jedné hodiny noční do osmé hodiny ranní zatím k téměř 140 událostem. Na některých tratích nejezdí vlaky.

Jak informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, nejdramatičtější je situace na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku. Na silnice tady kvůli těžkému a mokrému sněhu popadaly desítky stromů, kde napadaný sníh značně komplikuje provoz a mnoho silnic je zcela neprůjezdných.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jihočeské profesionální a dobrovolné jednotky vyjely přibližně od jedné hodiny noční do osmé hodiny ranní zatím k téměř 140 událostem, během kterým z naprosté většiny odklízejí popadané stromy. „Jedná o takzvané vícečetné události, kdy v rámci jednoho výjezdu každá z jednotek rozřeže a odstraní více stromů. Hasiči řeší i události, kdy stromy popadaly na osobní auta,“ popsala Matějů.

Kromě odklízení popadaných stromů zasahují jeřáby ze Strakonic a Písek u obce Dolní Novosedly, kde společně s odtahovou službou vyprošťují zapadlý sypač. U Dolních Hořic, části obce Mašovice táborská jednotka monitorovala neprůjezdnou komunikaci, kde měl problém autobus. „Evidujeme také několik dopravních nehod, kdy auta narazila do popadaných stromů, například u Psárova, Sudoměřice u Bechyně nebo u obce Sobědraž. Všechny tyto nehody jsou bez zranění jejich účastníků. U obce Val narazil do spadlého stromu vlak. I tato nehoda je bez zranění,“ dodala mluvčí hasičů.

Kvůli sněžení je zastavený provoz na několika tratích v Jihočeském kraji. České dráhy na svém twitteru uvedly, že vzhledem k nesjízdnosti silnic není možné zajistit náhradní autobusovou dopravu.

Popadané stromy – České Budějovice 6. 12. 2022 (zdroj HZS Jihočeský kraj)
Popadané stromy – České Budějovice 6. 12. 2022 (zdroj HZS Jihočeský kraj)
Popadané stromy – Planá nad Lužnicí 6. 12. 2022 (zdroj SDH obce Planá nad Lužnicí)
Popadané stromy – Planá nad Lužnicí 6. 12. 2022 (zdroj SDH obce Planá nad Lužnicí)