VIDEO: V novém tunelu na Kampus hořela tramvaj

foto: Policie JMK

BRNO – V Brně se během úterního dopoledne uskutečnilo cvičení policistů, hasičů a záchranářů v novém tramvajovém tunelu vedoucímu ke Kampusu v Bohunicích. Scénář cvičení měl navodit situaci, kdy v tubusu propukne požár a je tak nutné rychle evakuovat cestující z tramvaje a poskytnout jim první pomoc.

Cvičení všech složek IZS simulovalo požár tramvajové soupravy po technické závadě uvnitř nového více jak 600 metrů dlouhého tunelu vedoucího ke Kampusu. Vzhledem k množství kouře nebyl řidič schopný vyjet z tunelu ven a tramvaj zůstala stát přibližně v polovině tunelu. Ve voze bylo tou dobou několik desítek cestujících, kteří se začali samovolně evakuovat. Několik z nich se však při tom nadýchalo kouře a skončilo v péči posádek záchranářů. Hasiči se proto během cvičení museli vypořádat jednak se simulovaným požárem soupravy a současně se záchranou osob. Operační středisko vyhlásilo 2. stupeň požárního poplachu a na místo vyslalo 9 hasičských jednotek se 14 vozidly a téměř 50 hasičů. „Patnáct policistů při této akci zajišťovalo všechny vstupy do tunelu před vnikem neoprávněných osob, neméně důležitá byla i jejich koordinace dopravy tak, aby se nejen po rušné Jihlavské ulici mohla k místu události dostat hladce další záchranářská technika,“ vysvětlil policejní mluvčí David Chaloupka.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Cvičení mělo mimo jiné prověřit funkčnost požárně bezpečnostních zařízení tunelu včetně elektrické požární signalizace, ověřit spolupráci jednotlivých složek IZS a jejich spojení. Na závěr se hasiči seznámili s dispozičním řešením tunelu a přilehlých objektů. „Zásahy v tunelech nepatří mezi časté typy událostí. V případě požáru se však jedná o náročné a nebezpečné zásahy s ohrožením často velkého počtu osob. Pravidelně se proto hasiči cvičí i v dalších brněnských tunelech určených pro silniční dopravu,“ doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

foto: HZS JMK