Zlín zabodoval v soutěži Chytrá města

Foto: město Zlín

ZLÍN – Ceny v prestižní soutěži Chytrá města jsou rozdány. V konkurenci 90 projektů se Zlín může pyšnit krásným druhým místem v kategorii Projekt pro město s 50 až 200 tisíci obyvateli.

Ocenění Zlínu vynesl projekt chytré mobility, konkrétně světelný tabulový systém informující o obsazenosti parkovišť ve městě. Postupně se na městská parkoviště napojí další využitelná soukromá parkoviště ve městě. Do informačního systému tabulí přibude ještě Modul události dopravy ze vzájemně propojeného dispečinku Městské policie, Technických služeb, dopravního podniku města a krajských operačních středisek Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Systém jde propojit i s dalšími chytrými řešeními. Jedním z nich je projekt Inteligentního dopravního systému s prvky C2X. „Prvky C2X jsou elektronická zařízení využívající nové druhy elektronické komunikace, které budou do budoucna využívat vozidla a příslušné dopravní zařízení, díky čemuž se bude dát lépe řídit a optimalizovat doprava. Tento projekt v konečné fázi všechny projekty spojí v jeden celek. V současnosti na něm pracujeme, abychom ho mohli zdárně zrealizovat a získat na ně dotační peníze,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Čížek.

V přípravě jsou také inteligentní zastávky MHD nebo modul pro bezpečnost chodců, který řidiče upozorní světelnými efekty. Na své si přijdou i majitelé elektromobilů, ti se dozví o obsazenosti nabíjecích stanic.

Soutěž Chytrá města je určena nejen pro města, obce, kraje, ale také pro dodavatele chytrých řešení, kteří se chtějí zapojit do sdílení dobré praxe při využívání postupů a trendů při dlouhodobě budované koncepci Smart City. Soutěž pořádá nevládní nezisková organizace Smart City Innovations Institut, z.ú. za významné podpory Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které je současně také vyhlašovatelem jednotlivých ročníků.