Písek: Nájemné v městských bytech s regulovaným nájemným příští rok zdraží

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

PÍSEK – Obyvatelům městských bytů s regulovaným nájemným v Písku se příští rok zvýší nájemné. Do konce ledna příštího roku pak město zašle nájemcům návrh na zvýšení nájemného. Naposledy město nájemné v těchto bytech zvyšovalo v únoru roku 2020.

Jak uvedla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová, město zvýší od 1. dubna 2023 nájemné v městských bytech s regulovaným nájemným. Obyvatelé bytů první kategorie nově zaplatí 79 korun za metr čtvereční měsíčně, o 20 procent více než v současnosti. Nájemné v bytech druhé kategorie se zvýší ze 62 na 74 korun za metr čtvereční a měsíc. „Město má tři sta sedmnáct bytů s regulovaným nájemným, naprostá většina jich spadá do první kategorie a má padesát až sto metrů čtverečních,“ uvedla vedoucí odboru správy majetku Milena Hladíková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Počet bytů s regulovaným nájemným se postupně snižuje. „Jakmile totiž skončí nájemní vztah v těchto bytech, je nemovitost dalším zájemcům nabízena již podle Pravidel o přidělování bytů do nájmu občanů buď na základě bodového hodnocení za cenu osmdesát pět korun za metr čtvereční a měsíc, nebo ve výběrovém řízení na základě nabídnuté výše nájemného, kde cena začíná na sto dvaceti korunách za metr čtvereční a měsíc,“ vysvětlila Milena Hladíková.

Město zastoupené Domovní a bytovou správou města Písek do konce ledna příštího roku zašle nájemcům návrh na zvýšení nájemného. Pokud budou souhlasit, budou za byt platit více od 1. dubna 2023. V případě, že nájemce nesdělí pronajímateli písemně do dvou měsíců od doručení návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout, aby výši nájemného určil soud. Ten pak na návrh pronajímatele rozhodne o určení výše nájemného, které je v místě a čase obvyklé. To je podstatně vyšší než nájemné navrhované městem.