Cestující ve Zlínském kraji budou vozit zbrusu nové vlaky

Foto: Jiří Balát

ZLÍNSKÝ KRAJ – Mnohem pohodlnější cestu slibují nové vlakové soupravy RegioPartner a RegioShark, které se vypraví na tratě po Zlínském kraji. Vyplývá to ze smluv, které hejtmanství uzavřelo se společností České dráhy na období od prosince 2023 do prosince 2029.

Všechny vlakové soupravy, které od prosince 2023 České dráhy na provozovaných tratích nasadí, budou nízkopodlažní a bezbariérové, vybavené moderním odbavovacím systémem i zabezpečovacím systémem ETCS. Cestující navíc budou moct využít aplikace „Můj vlak“, určenou pro chytré mobilní telefony nebo tablety, která se zapojí do systému Integrované dopravy Zlínského kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na trať Otrokovice – Zlín – Vizovice se už od prosince 2023 vrátí oblíbené soupravy RegioShark. Na trati Přerov – Břeclav pak budou od roku 2025 nasazeny zbrusu nové soupravy RegioPanter.

Smlouvy, na základě kterých bude společnost České dráhy od prosince 2023 do prosince 2029 zajišťovat veřejnou železniční dopravu na části tratí ve Zlínském kraji, podepsali v úterý 20. prosince v Otrokovicích zástupci Českých drah a kraje.  „Na počátku tržních konzultací jsme oslovili všechny čtyři velké hráče provozující v České republice veřejnou drážní dopravu. Relevantní zájem projevili dva dopravci – České dráhy a ARRIVA. Po sérii jednání jsme jako nejvýhodnější vyhodnotili nabídku Českých drah, se kterými se nám podařilo dojednat velmi výhodné podmínky i cenu. Hodnota kontraktu činí řádově 2,5 až 3 miliardy korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel.

Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát