Sváteční období v nemocnici zpříjemňuje canisterapeutický pes nebo zpěváčci ze školky

Foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Pacienti, kteří ve vánoční době musí zůstat ve valašskomeziříčské nemocnici, o sváteční atmosféru nepřijdou. O rozptýlení se jim postarají milé návštěvy, spojení přes tablet s blízkými nebo štědrovečerní menu.

Vánoce v nemocnici tráví pacienti, kteří se bez dohledu lékařů a sester neobejdou. Jde hlavně o dlouhodobá vleklá onemocnění nebo akutní úrazy. „Snažíme se jim splnit možná přání a hlavně jim zprostředkovat spojení s rodinnými příslušníky prostřednictvím tabletů a popovídat si s blízkými přes Skype, pokud nemohou rodinní příslušníci dorazit přímo za pacientem. Dále za pacienty chodí v předvánočním čase canisterapeutický pes a návštěvy dětí z Mateřských škol v rámci zpěvu koled,” popisuje hlavní sestra Jana Pelikánová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Sváteční menu? Nudlový nákyp a ryba

Už od adventu zní v nemocnici koledy, oddělení jsou vánočně nazdobena a na chodbách stojí vánoční stromečky. Pacienti nebudou ochuzeni ani o štědrovečerní večeři. „Každý pacient, který není omezen dietou, dostane na oběd čočkovou polévku, nudlový nákyp s tvarohem a kompot. Na večeři se poté bude servírovat smažené rybí filé, bramborový salát a nebude taktéž chybět ani vánoční balíček s jablky, banánem, pomeranči, mandarinkami, kiwi, tatrankou, perníkem a džusem,“ prozradil vedoucí stravovacího úseku Tomáš Jareš.

Pacienti s dietou dostanou na oběd zeleninovou polévku a taktéž nudlový nákyp s tvarohem. „Na večeři to poté bude rybí filé na kmíně s citronem, bramborovou kaší a meruňkovým kompotem. Ani pro tyto pacienty nebude chybět speciální vánoční balíček,“ doplňuje Tomáš Jareš.