Nestačil se divit, jak rychle přichází o peníze

Foto ilustrační

TRUTNOVSKO – Na letošní Vánoce zřejmě dlouho nezapomene muž, který přišel díky podvodnému telefonátu o desetitisíce. Neznámého pachatele nyní hledá policie.

Den před Štědrým dnem se na policisty ve Dvoře Králové nad Labem obrátil muž, který se měl stát obětí podvodníka. Šlo o investice s bitcoiny. Telefonicky ho měl kontaktovat neznámá osoba, která ho přiměla nainstalovat počítačový program. Poškozený pak do telefonu prozradil kód z SMS zprávy a pak již jen sledoval, jak mu v internetovém bankovnictví byla bez jeho vědomí schválena půjčka na sto třicet osm tisíc korun. Druhou půjčku již banka neschválila, šlo v ní o obnos ve výši čtyři sta osmdesát tisíc. Ve výsledku přišel poškozený zhruba o dvě stě tisíc korun. Pachateli v případě dopadení hrozí až pětiletý pobyt ve vězení. „Policie doporučuje občanům, aby si neinstalovali do svých počítačů program ANYDESK, což je vzdálený přístup k počítači. Cílem podvodných volání od fiktivních pracovníků různých firem je vždy získání přístupu k vašemu bankovnímu účtu a následné získání vašich finančních prostředků,“ obrací se na veřejnost za policii Šárka Pižlová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.