Padesát tisíc výjezdů, volání co pět minut. Záchranáři z Vysočiny mají za sebou náročný rok

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – V průměru každý patnáctý občan Kraje Vysočina potřeboval v loňském roce pomoc záchranné služby. Posádky vyrážely do terénu každých deset minut. Nejčastěji šlo o kolapsové stavy, dušnost, horečku či vysoký tlak.

Nejnáročnější rok v celé své historii mají za sebou vysočinští záchranáři. Jejich pomoc si vloni vyžádalo 33 948 pacientů. „Celkem jsme za rok 2022 uskutečnili 50 736 výjezdů, což je vůbec nejvyšší číslo od vzniku jednotné krajské organizace v roce 2004. Předloni bylo téměř o tři a půl tisíce výjezdů méně, v roce 2000 dokonce o necelých pět tisíc,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Nejvíce výjezdů (přes 10 tisíc) měli záchranáři z Jihlavy. Druhou v pořadí byla výjezdová základna z Třebíče (6 tisíc) a třetí pak Havlíčkův Brod (téměř 4 tisíce výjezdů). „Více jak sedmdesát procent všech našich zásahů jsme uskutečnili k pacientům se somatickými obtížemi jako dušnost, kolaps, horečka či vysoký krevní tlak. Častou diagnózou však byly i bolesti na hrudi, břišní koliky nebo cévní mozkové příhody,“ doplnil mluvčí.

Přes devět tisíc výjezdů bylo k pacientům s úrazy a 1 756 zásahů si vyžádaly dopravní nehody. Rekordní byl i počet vzletů. Nejvíce jich měl vrtulník letecké záchranné služby z Jihlavy, a to rovných 658.

Linka 155 zvonila každých pět minut

Rušno ale měli i telefonní operátoři zdravotního operačního střediska v Jihlavě, kteří za loňský rok odbavili téměř půl milionů hovorů. „Jen na tísňové lince 155 jich přijali celkem 98 647, tedy téměř o sedm a půl tisíce více než v předchozím roce. Ve třech stovkách případů poskytli naši operátoři telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR), která patří vůbec mezi ty nejnáročnější úkony při práci na operačním středisku,“ dodal Petr Janáček.