Respiračních onemocnění přibývá, na interně ve Zlíně už přidali přistýlky

Ilustrační foto

ZLÍN – Počty nemocných v kraji opět narostly. Spolu s tím přibylo i hospitalizovaných, v Baťově nemocnici už proto byli nuceni přidat i několik přistýlek.

Za první týden roku vzrostl počet hlášených akutních respiračních infekcí ve Zlínském kraji o 37,5 procenta. Celková nemocnost se tak dostala na hodnotu 2 022 nemocných na 100 000 obyvatel. „Nejvyšší nemocnost u akutních respiračních onemocnění s hodnotou 3 769 osob na 100 000 je zaznamenána u dětí ve věkové kategorii 0-5 let. Nicméně nejvyšší nárůst počtu onemocnění o více jak 87 procent jsme zaznamenali v rizikové skupině osob nad 65 let,“ uvedli dnes krajští hygienici. Na onemocnění se podle nich podílejí RS viry, rhinoviry a velkou měrou viry chřipky A.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

S náporem nemocných se v těchto dnech potýkají i zdravotníci v Baťově nemocnici. Množství pacientů se tu stále pohybuje kolem 150. „Pořád přibývá akutně nemocných starších pacientů, které se snažíme léčit na interním, kardiologickém i plicním oddělení, na interně jsme už byli nuceni přidat i několik přistýlek. Stále také platí, že jsou pro tyto pacienty vyčleněna také lůžka na odděleních chirurgických oborů, jako je traumatologie, ortopedie, chirurgie, gynekologie nebo ORL. Kvůli lepší organizaci příjmu těchto pacientů jsme už v úterý vytvořili lůžka následné péče na jejich doléčení na rehabilitačním a kožním oddělení, abychom mohli nové pacienty s akutními respiračními chorobami primárně hospitalizovat na lůžkách interních oborů,“ popisuje situaci mluvčí nemocnice Danuše Lipovská.

Pozitivní zprávou je, že na dětském oddělení leží v současnosti jen pět dětí s chřipkou a RS viry. Žádné z nich nevyžaduje pobyt na jednotce intenzivní péče.