Lidem po mrtvici a jejich rodinám pomůže nová webová aplikace

Foto ilustrační: Pixabay

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Nástup mrtvice je často náhlý a nečekaný. Život dokáže obrátit doslova vzhůru nohama. Nelehkou situaci by nemocným a jejich rodinám měla usnadnit nová webová aplikace CMP Rádce (CMP je zkratka pro mrtvici, tedy cévní mozkovou příhodu). Na nově vzniklém webu je vše, co by pečující rodina či pacienti mohli potřebovat. Nejrůznější tipy, rady, kontakty na odlehčovací služby, svépomocné skupiny v regionu, ale také články, a především životní příběhy těch, které mrtvice postihla.

Lidé prostřednictvím aplikace mohou sdílet své zkušenosti s ostatními a navzájem se podporovat. Nový web je tedy potřebným pomocníkem také pro rodiny, které se v domácím prostředí starají o své blízké.

Nekomerční web vznikl jako výsledek tříletého projektu Výzkum podpůrných sítí a vývoj informačního systému v neformální péči o osoby po cévních mozkových příhodách. „Mrtvice dokáže celým rodinám obrátit život vzhůru nohama. Každý koho mozková mrtvice postihla, se zotavuje jinak Ti šťastnější se vrátí do běžného života. Jsou bohužel i pacienti, kteří se už nikdy neobejdou bez pomoci svého okolí. Právě těm a jejich blízkým, doufám, pomůže,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Hlavním záměrem kraje v tuto chvíli je, aby se webová aplikace dostala k těm, kteří ji budou využívat. O existenci aplikace kraj vyrozuměl Sdružení praktických lékařů, obecní úřady, jejich sociální úseky, krajské úřady v rámci celé republiky, ale i Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Projekt řídili zástupci Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity, odborným garantem bylo Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách Praha, které bude web CMP RÁDCE spravovat. Technická stránka projektu a tvorba webu byla na Fakultě elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.