Opavané, neplýtváte jídlem? Vyhozené jídlo tvoří nemalý obsah městských popelnic

Foto ilustrační: Pixabay

OPAVA – Plýtvání jídlem se stává celosvětovým tématem. Zatímco jedni mají dostatek, druzí trpí hlady. Vyhozené jídlo také nemalou měrou zatěžuje přírodu. V Opavě se chystá unikátní expozice, kde se lidé například dozví, jak co nejlépe využít všechny části surovin a s jídlem tak zbytečně neplýtvat.

Z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně vyplývá, že na každého obyvatele České republiky připadne ročně průměrně 33 kilo vyhozených potravin, které by se ještě daly spotřebovat, a tím i ušetřit peníze v rodinném rozpočtu.

Jídlo z opavských sídlišť končí v popelnici

Na opavských sídlištích tvoří potraviny zhruba 17 procent obsahu popelnic, které následně končí na skládce, kde se z nich uvolňuje CO2 a metan. Nejenže lidé zbytečně platí drahou likvidaci odpadu, ale především dochází k plýtvání jídlem, které může nasytit hladové.

Stojíme před globálním problémem?

Produkce potravin má na svědomí více než 20 procent globálních emisí skleníkových plynů. Při zpracovávání jídla se spotřebovává energie i voda, životnímu prostředí nesvědčí ani jeho přeprava často přes celé kontinenty.

Unikátní expozice se zaměří na plýtvání jídlem

Opavané a lidé z širokého okolí se v polovině ledna mohou těšit na unikátní expozici, která plýtvání potravinami zpracovává velmi hravým způsobem. „Expozice Venduly Chalánkové a Viliama Slaminka srozumitelně představuje danou problematiku široké veřejnosti. Je určená dětem i dospělým, zkrátka všem, kteří se rádi vzdělávají zážitkovou formou,“ láká ředitelka Opavské kulturní organizace Eva Týlová. Výstava započne 18. ledna 2023 v Galerii Eisler, kterou najdete v Obecním domě. Podrobnosti pro vás připravujeme.