Revitalizace terminálu Černý Most: odporné krápníky z nánosů jsou pryč

Celý prostor autobusového terminálu na Černém Mostě prošel proměnou. / Zdroj: PID

PRAHA – Zhruba 30 000 cestujících, kteří denně projdou autobusovým terminálem na Černém Mostě, se může radovat. Dříve nevábný, zanedbaný a na některých místech i nebezpečný prostor prošel v posledních měsících výraznou proměnou. Nové jsou tu lavičky, odpadkové koše i elektronické informační panely.

Terminál Černý Most je nejvýznamnějším dopravním uzlem ve východní části Prahy, kde začíná linka metra B. Otevřen byl v roce 1998 a od té doby bohužel stále více chátral. Nejzávažnějším problémem bylo zatékání vody do mostních konstrukcí. Voda odkapávala z horní části nástupišť na hlavy čekajících cestujících a způsobovala korozi sloupů. Mnozí si ještě pamatují odporné krápníky, které se u stropu tvořily z usazenin. V havarijním stavu byly i lavičky na nástupištích, depresivní dojem zanechávalo také nedostatečné osvětlení schodišť a nástupišť.

Tomu všemu je nyní konec. V první etapě revitalizace terminálu se podařilo odstranit nejakutnější problémy, se kterými se místo potýkalo. Celý prostor byl důkladně vyčištěn, technici vyměnili zastřešení příchodů k nástupištím. Na nástupištích přibyly nové bytelné lavičky a odpadkové koše, schodiště i nástupiště mají nové a úspornější osvětlení, všechny ocelové konstrukce, jako sloupy a zábradlí, získaly protikorozní nátěr. Kapající vodu se dělníkům podařilo svést do kanalizace. Velmi žádanou a praktickou změnou pak je přidání elektronických informačních panelů s odjezdy autobusů. „Dva souhrnné informační panely jsou u výstupů z metra, sedm je na nástupištích PID a tři na nástupištích integrované dopravy,“ říká ředitel ROPID Petr Tomčík a dodává: „Na jednotlivé obrazovky také umíme poslat aktuální informace o případných mimořádnostech nebo výlukách.“ Cestující tak již nemusejí složitě pátrat v klasických papírových jízdních řádech a budou informování i o případných zpožděních autobusů.

Z autobusového terminálu na Černém Mostě denně odjíždí 12 městských a 15 příměstských autobusových linek PID a 32 dálkových autobusových linek směřujících především do východní a severní části České republiky. Černý Most má také velkokapacitní záchytné parkoviště P+R a je výchozím bodem pro pěší cesty do místního sídliště i k okolním obchodním centrům.

Nový informační panel zobrazuje nástupiště i odjezdy spojů městské i dálkové dopravy. / Zdroj: PID
Na nástupištích jsou natřené sloupy, nové osvětlení i informační panely. / Zdroj: PID