Ze staroměstského vánočního stromu vznikne sezení pro dětský domov

Dřevo ze smrku ze Staroměstského náměstí půjde na dobrou věc. / Zdroj: Technologie hlavního města Prahy

PRAHA – Vánoční stromy, které krášlily Staroměstské a Václavské náměstí od začátku adventu až do Tří králů, byly v uplynulých dnech odstrojeny. Jejich příběh ale nekončí, protože z jejich dřeva vyrobí žáci truhlářští učni na Jarově zahradní posezení pro dětský domov v Dolních Počernicích.

Využívat dřevo z pražských vánočních stromů pro dobrou věc je již tradicí. „Předloni jsme z nich nechali vyrobit mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích. V loňském roce to byly knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově,“ říká radní pro majetek Jan Chabr. Ořezané větve zužitkuje pražská ZOO pro svoje potřeby.

O zpracování dřeva se postarají žáci Střední odborné školy Jarov na Praze 9. „Pro dolnopočernický dětský domov po dohodě s jeho vedením vyrobíme na míru prvky do zahrady, nové sezení k ohništi, stůl a lavice. Případný zbytek materiálu bychom chtěli využít ještě na hmyzí hotel,“ uvedl Vilém Kodíček, zástupce ředitele pro odborný výcvik stavebních oborů SOŠ Jarov. Se zpracováním dřeva začnou žáci oborů truhlář a tesař na jaře koncem března, až bude dřevo vysušené. Dětem v domově by pak mohl nový zahradní nábytek sloužit od konce května.

Ořezané smrkové větve putovaly do pražské ZOO. / Zdroj: Technologie hlavního města Prahy
S kácením smrku pomohl jeřáb. / Zdroj: Technologie hlavního města Prahy