Díla Jana Wildy a Jiřího Kovandy vystavuje Bio Central

foto: Bio Central

HRADEC KRÁLOVÉ – Prostor kavárny Bio Central zaplnila uplynou sobotu výstava dvou umělců. Jan Wilda, čerstvý absolvent Univerzity Ústí nad Labem ke spolupráci přizval svého vedoucího ateliéru – uznávaného umělce Jiřího Kovandu. Jejich společná výstava Pod tácky město vznikla na míru prostoru kavárny a propojuje mimo jejich prací také lidové umění s motivy krajiny Českého ráje, hospodské estetiky a laskavým humorem.

„Výstavu Pod tácky město jsme s Jiřím Kovandou pojali jako společnou reakci na prostory kavárny v Bio Central. Sešli jsme se tu asi měsíc před výstavou a rozhodli se v den vernisáže nainstalovat kresby, koláže, fotografie a objekty tak, jak se to obyčejně dělá v galerii a prostor kavárny tak i pojímat. Jedním z hlavních děl je například stovka bílých podtácků, na které jsme vytvořili kresby a koláže a poté je rozdali na stoly k prohlédnutí, použití, či zcizení,“ představuje výstavu jeden z autorů – Jan Wilda.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Základem výstavy jsou zarámované koláže, fotografie a ilustrace obou umělců s nalezenými výstřižky nebo čísly. Návštěvník tu ale najde také drátěné, po domácku vyráběné objekty dotvořené na místě různými technikami. Dále autoři připravili jakousi výstavku objektů, která evokuje parapety s pracemi dětí ze základní umělecké školy. Tato „výstavka“ ale účinně dotváří koláže na stěnách.

„Výstava vznikala nejen na míru prostoru, ve kterém je umístěna, ale také přímo v tomto prostoru. Od sobotního dopoledne Wilda s Kovandou vytvořili ze svých děl – fotografií, ilustrací, skic, koláží a různých nalezených drobností – devět vitrín – jak sami říkají. Vznikla tak výstava, která je výsledkem jejich společné diskuze a spontánní spolupráce,“ popisuje proces vzniku výstavy Ilona Mach, která výstavy v Bio Central zajišťuje.

Výstava potrvá do konce února. Je přístupná zdarma v otevíracích hodinách kavárny.


Jan Wilda (* 1994)

Mladý umělec se narodil v Jičíně, a později studoval na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. Už během studia v roce 2017 poprvé vystavoval v Bio Central své karikatury osobností vytvořené pomocí programu Malování. Poté absolvoval magisterské studium v ateliéru Objekt-prostor-akce na FUD UJEP. V roce 2022 ho Bio Central opět oslovilo s nabídkou výstavy. Wilda aktuálně působí v Jičíně a Lázních Bělohrad.

Jiří Kovanda (*1953)

Český výtvarník, performer a vedoucí Ateliéru performance na Univerzitě Ústí nad Labem je známý mj. svými performance ve veřejném prostoru, kterým se věnoval od 70. let. Vytváří také kresby, grafický design, koláže, asambláže a objektové situace z běžně dostupných předmětů. Je nositelem ceny Michala Ranného za umělecký přínos, a je vůbec prvním oceněným, kterému mladí umělci a teoretici udělili titul Umělec má cenu. Kovanda má zastoupení v mnoha galeriích po celém světě včetně Tate modern nebo v Centre Georges Pompidou v Paříži a dalších. Během covidového období se zviditelnil mj. performance Líbání přes sklo právě v Tate modern v Londýně.